Vltava v Praze nepřesáhne do rána hranici dvacetileté vody

Hladina Vltavy v hlavním městě nebude do rána výš než na úrovni dvacetileté vody, tedy průtoku 2500 krychlových metrů za sekundu. Novinářům to v pondělí večer řekl primátor Igor Němec. Zvyšování množství vody vypouštěné z přehrad vltavské kaskády bylo na žádost středočeských obcí omezeno, sdělil ředitel Povodí Vltavy Pavel Uher. Němec upozornil, že voda bude i ve sklepech budov stojících jinde než v území, které bude zaplaveno na povrchu. Počítá se zaplavením 144 pražských ulic. Hladina stoupne o 1,5 metru výš, než kam sahala v pondělí odpoledne. Další postup povodní závisí na počasí nad jižními a středními Čechami. Do Prahy dorazilo dalších 100.000 pytlů s pískem. K případné evakuaci je připraveno 50 autobusů. Lidé by v případě nouze byli ubytováni zejména ve školách, jejichž zajištění spadá pod povodňové komise městských částí. Připraveny by měly být i evakuační seznamy. Například v Praze 1 by při stoleté vodě, která ale není očekávána, bylo evakuováno 6000 lidí.

V Praze se očekává, že voda zřejmě přelije Novotného lávku, Kampu, Štvanici, Lahovice, Radotín a Troju. Již v pondělí po poledni se uzavíraly některé nábřežní komunikace a byly odtahovány automobily z Malé Strany. V pohotovosti jsou hasiči, policisté i zdravotníci. V případě potřeby budou v hlavním městě zasahovat také vojáci. Pražská nemocnice Na Františku, která leží přímo na vltavském nábřeží, evakuovala pacienty do čtyř dalších pražských nemocnic.

Pětapadesátiletý muž z chatové osady v Praze utonul v rozvodněné Vltavě, informovala ČTK Eva Miklíková z pražské policejní správy. Jde již o sedmou oběť záplav, které od minulého týdne sužují část republiky. Chatař se procházel ve vodě a nereagoval na varování sousedů. Potom se opřel o deštník a spadl do vody. Lidé muže vytáhli, ale oživovací pokusy záchranářů již nepomohly.