Montáž náhradního rotoru začne v Temelíně asi v noci na čtvrtek

Firma Brush dopravila v úterý z Plzně do Temelína náhradní rotor generátoru a technici hned zahájili přípravné operace na jeho výměnu. Tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Milan Nebesář ČTK řekl, že vlastní montáž rotoru ve druhém bloku začne zřejmě ještě v noci na čtvrtek. Energetické spouštění druhého bloku, které pracovníci Temelína a dodavatelských firem zahájili 24. června, přerušil 5. července zkrat na jedné z částí stotunového rotoru generátoru. Firma Brush, která loni v březnu koupila od plzeňské společnosti Škoda Energo výrobu elektrických strojů, rozhodla o tom, že rotor je třeba vyměnit. To by mělo trvat zhruba šest týdnů. "Vadný rotor, jehož demontáž skončila v pondělí, již anglická firma Brush odvezla do Plzně, kde ho opraví," uvedl Nebesář. Je možné, že výměna rotoru skončí dříve, než bylo původně plánováno, ale při opětovném zahájení zkoušek bude obsluha reaktor najíždět ze "studeného stavu", což si také vyžádá určitý čas.

Rakouští protitemelínští aktivisté po zveřejnění závady opět požádali o odstavení elektrárny. Podle sdružení Stop Temelín bylo poruchu možné předvídat. Rovněž sdružení Jihočeské matky označilo závadu za vážný technický problém. "Ani dostatečné zkušenosti s problematickým spouštěním prvního bloku nejsou automatickou zárukou toho, že se chyby na druhém bloku nebudou opakovat," řekla představitelka Jihočeských matek Dana Kuchtová.

Rakouské politické strany jsou nyní nejednotné v otázce parlamentní návštěvy Prahy, kterou předpokládá minulý týden schválené usnesení rakouské sněmovny o Temelínu. Frakce se však shodují na tom, že by zákonodárci měli co nejdříve navázat kontakty s českými kolegy a jednat o možnostech definitivního odstavení elektrárny.