George Robertson: Pokud chtějí Slováci do NATO, měli by jít volit

Pokud Slováci chtějí, aby se jejich země stala členem Severoatlantické aliance, měli by jít k volbám a volit ty strany, které vstup podporují. Při kontrole přípravy listopadového summitu NATO to ve čtvrtek v Praze řekl generální tajemník NATO George Robertson. "Měli by jít k volbám, protože právo volit je právo mimořádně cenné," řekl George Robertson. Zdůraznil zároveň, že nehodlá nikterak zasahovat do předvolebních kampaní.

Vstup do aliance otevřeně podporují všechny strany současné slovenské vládní koalice. Nejsilnější opoziční strana Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) se rovněž vyslovuje pro začlenění země do NATO, komentátoři ale připomínají kritické výroky jejího vedení na adresu aliance během válečného konfliktu v Kosovu. Slovensko navíc nedostalo pozvánku do NATO právě za předchozí vlády šéfa HZDS Vladimíra Mečiara kvůli nedostatkům v demokracii. Se vstupem do NATO nesouhlasí obě nacionalistické strany, Slovenská národní strana (SNS) a odštěpenecká Pravá SNS.

Právě o dalším rozšíření NATO by měly členské země jednat na summitu, který se uskuteční 21. a 22. listopadu v Praze. Kontrola příprav vrcholné schůzky aliance byla také hlavním důvodem cesty Robertsona do Prahy. Podzimní summit NATO bude podle něj významný nejen proto, že se očekává přizvání dalších zemí, ale rovněž proto, že si aliance bude muset vytyčit své další směřování. Musí hlavně reflektovat teroristické útoky z loňského 11. září na New York a Washington, poznamenal Robertson.

Autor: Eva Petržílková