305 milionů stála technická realizace listopadového Summitu NATO

Ačkoli lze považovat listopadový summit NATO v Praze za dávno ukončený, přece jenom dosud chyběla jedna z důležitých stránek samotné organizace zasedání. Tedy finanční vyúčtování. Zajímá vás, kolik Českou republiku stálo zasedání Severoatlantické aliance? Nebo kolik lidí se na organizaci summitu podílelo. Takové informace zveřejnilo ministerstvo zahraničních věcí až v těchto dnech, tedy po více než dvou měsících.

Ještě než vám prozradím, kolik stála organizace summitu NATOČeskou republiku, bylo by dobré připomenout, že s podobnou mezinárodní akcí mělo ministerstvo zahraničních věcí, vnitra a obrany zkušenost z roku 2000, kdy zasedali v Praze představitelé Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Zkušenost to byla, jak se ukázalo, doslova k nezaplacení. Konec zasedání finančníků provázelo faux paux. Neopatrností organizátorů došlo k rozkradení technického vybavení. Z konferenčních sálů zmizely počítače, telefony a podobně. A proto tým Alexandra Vondry, náměstka ministra zahraničí, který zasedání listopadového summitu NATO připravoval, nenakupoval žádné drahé vybavení, ale vše si pronajímal od různých firem. A ty si své věci samy ohlídaly, tvrdí hlavní účetní realizačního týmu z ministerstva zahraničních věcí.

"My nemáme škody žádné, což plyne z toho, že jsme se poučili ze zkušenosti Mezinárodního měnového fondu. Všechno jsme si pronajímali, čili to zůstávalo jako majetek těch firem, které se snažily, aby se nic neztratilo. Přesto jsme vyvinuli pečlivě sofistikovaný systém deinstalací a odvozu věcí hlavně z Kongresového centra."

"Ono to není jednoduché. Když ta akce skončí, tak nastane taková obecná úleva, s tím, že ta akce dopadla dobře, všichni se rozutečou a jsou oslavovat. Udržet tu morálku pak dalších 48 hodin je těžký, a já jsem velmi šťastný, že se to u nás podařilo."

Říká Alexander Vondra, který za technickou organizaci summitu utratil ze státního rozpočtu necelých 305 milionů korun. Celkem přišlo státní pokladnu pořádání vrcholné schůzky NATO asi na 800 milionů, přičemž větší část peněz putovala na zajištění bezpečnosti. Dvě třetiny z částky, kterou disponoval realizační tým ministerstva zahraničí, šly jen na pronájem a vybavení pražského Kongresového centra. Jestli vás zajímají i některá čísla konkrétních položek, tak tady jsou. Například necelých 13 milionů korun stálo stravování. V Kongresovém centru byly v době summitu, tedy během dvou dnů, připraveny obědy a konalo se i několik slavnostních večeří. Sedmadvacet milionů korun stály dárky pro delegace a také různé reklamní předměty a výzdoba. Milion korun například zaplatili organizátoři za instalaci a zase sundání bezpečnostních fólií na některá okna Kongresového centra. Na honorářích pro lidi, kteří pomáhali s organizací summitu, utratilo ministerstvo 11 milionů korun. Na přípravě vrcholné schůzky Severoatlantické aliance začalo v létě 2001 ve Vondrově kanceláři pracovat asi osm lidí. Dva měsíce před summitem, v říjnu 2002, se jejich počet rozrostl na 90 a na tři týdny před a v době summitu si najali dalších asi 380 hostesek. Jednotlivé delegace z pětačtyřiceti zemí doprovázelo asi 100 českých diplomatů.