S výsledky i organizací summitu jsem spokojen, říká šéf české diplomacie

Foto: CTK

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda hodnotí pražský summit NATO jako mimořádně úspěšný. Spokojen je i s průběhem a hladkou organizací vrcholného setkání, kterého se zúčastnilo na pět desítek prezidentů, desítky ministrů a delegací, ale i tři tisíce novinářů z celého světa. Krátce po skončení summitu to uvedl šéf české diplomacie v rozhovoru po Rádio Praha. S Cyrilem Svobodou hovořil Jaromír Marek.

Foto: CTK
"Nebyly tady dokonce ani žádné demonstrace, všechny kolony řádně dojely, po technické stránce to bylo naprosto špičkové. Po stránce politické, podařilo se uzavřít jednání komisí, např.komise Ukrajina-NATO byla velmi otevřená a myslím si, že ukrajinský ministr Anatolii Zlenko slyšel některé komentáře, ze kterých nemohl být nadšen. Ale vyslechl je a odpověděl. To je rovněž nový trend, který oceňuji, že se vede debata i o tíživých tématech."

Zaznamenal jste nějaké reakce na neudělení víza běloruskému prezidentu Lukašenkovi?

"Divil bych se, kdyby dosedl běloruský velvyslanec a řekl: dobře jste udělali. Na druhé straně, neslyšel jsem od nikoho jedinou stížnost na náš krok. Myslím si, že všichni ocenili náš krok. Vážně říkáme: Severoatlantická aliance je politická organizace založená na určitých hodnotách. Tyto hodnoty chceme chránit a kultivovat je. Pokud jsou nám vlastní, tak to musíme ukázat na konkrétních krocích. Nejen o tom mluvit."

Jak by se mohla ČR konkrétně zapojit do nové struktury NATO? Zvažuje se i účast v silách rychlé reakce?

"Ano, je to jedna z možností naší účasti. Chtěli bychom mít velitelství na našem území. Vůbec, cesta specializace je správná. Umožňuje, aby se státy mohly podle své specializace účastnit celého projektu. Potom lze tu energii sečíst. To znamená, že specializace se navzájem doplňují. Když budou dělat všichni všechno, nebudou to dělat dobře. Specializace, to je krok správným směrem."

Vy jste řekl, že na území ČR by mělo být řídící centrum této jednotky.....už se o tom konkrétně mluvilo?

"Pokusíme se o to, aby jedno z velitelství bylo na našem území. Jak to dopadne, to uvidíme."

Slovenský premiér Dzurinda zmínil, že ČR a Slovensko uvažuje o projektu společné ochrany vzdušného prostoru...v jaké fázi je tento projekt a co by měl přinést?

"Sdílená odpovědnost je levnější odpovědnost. Bylo by dobře v této oblasti spolupracovat. Tento vzdušný prostor byl stejně v minulosti společný. Kdybychom našli cestu ke společnému řešení, tak to daňové poplatníky přijde levněji."