Vláda schválila financování projektu L-159 a vyšší minimální mzdu

Česká vláda ve středu schválila financování miliardového projektu bitevního letounu L-159 a zvýšení minimální mzdy z 5000 na 5700 korun měsíčně. Podpořila také věcný návrh zákona o volbách do Evropského parlamentu, který by měl platit ve chvíli, kdy ČR vstoupí do Evropské unie. Ministři se rovněž zabývali legislativním řešením povinného pojištění dětí cizinců, které dlouhodobě pobývají v České republice.

Kabinet souhlasil s tím, že část dluhu ministerstva obrany u Aera Vodochody bude převedena na britskou banku Standard Chartered Bank. Podpořila tak návrh ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Tímto způsobem chce zajistit financování nákupu bitevníků L-159 pro českou armádu. Letos tak bude vyřešen deficit ministerstva obrany ve výši 4,1 miliardy korun a v roce 2002 1,7 miliardy.

Minimální měsíční mzda od 1. ledna 2002 stoupne na 5700 korun, což představuje zvýšení hodinové minimální mzdy z 30 na téměř 34 koruny. Kabinet tak chce zvýraznit rozdíl mezi čistým minimálním příjmem a životním minimem. Slibuje si od toho vyšší motivaci k práci. Čistý měsíční příjem samostatně žijícího zaměstnaného člověka totiž převýší životní minimum, které je nyní 4100 korun, o 15 procent.

Své zástupce do Evropského parlamentu by měli čeští občané volit tajně, na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva a podle zásad poměrného zastoupení. Přípravu tohoto zákona si vyžádala harmonizace českého práva s legislativou Evropské unie.

Jednání vlády také naznačilo, že zdravotní pojišťovny budou brzy povinny poskytnout zdravotní pojištění dětem cizinců, které v ČR pobývají déle než 90 dní. Vyplývá to z věcného záměru zákona, který kabinet podpořil. Budoucí zákon má uložit zákonným zástupcům takových dětí, aby uzavřeli zdravotní pojištění u pojišťovny, kterou si vyberou. Pojišťovna je přitom nebude smět odmítnout.