Odpůrci Temelína protestují předem proti zvýšení výkonu

Rakouští političtí odpůrci Temelína začali protestovat proti připravovanému zvýšení výkonu reaktoru jihočeské jaderné elektrárny Temelín v rámci zkoušek na 75 procent. Poplach podle agentury APA vyvolal pověřenec hornorakouské zemské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec, který s odvoláním na "své zdroje" oznámil, že Temelín povolení ke zvýšení výkonu obdrží ještě ve čtvrtek. Ministryně hornorakouské zemské vlády pro životní prostředí Ursula Haubnerová, jinak sestra šedé eminence této strany Jörga Haidera, vyzvala kancléře Wolfganga Schüssela, aby proti zvýšení výkonu Temelína "osobně protestoval" a celou záležitost si vzal jako "svou vlastní, šéfovskou záležitost".

Energetická kapitola jednání o vstupu České republiky do Evropské unie může být uzavřena teprve poté, co budou věrohodně bilaterálně vyřešeny všechny body uvedené v příslušné rezoluci rakouského parlamentu k této otázce, prohlásil rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Dodal, že "hrozby bezpečnostní situaci v české jaderné elektrárně Temelín nezlepší, stejně jako ji ovšem nezlepší, když nebudeme dělat nic". Jedinou úspěšnou cestou k vyřešení konfliktu může podle něj být pokračování dialogu s Českou republikou. Debata o datech a termínech je v této souvislosti druhořadá, prohlásil Schüssel, podle něhož je pro Rakousko nejdůležitější dosažení "evropských bezpečnostních standardů". Význam energetické kapitoly je často přeceňován, uvedl dále podle rakouské agentury APA kancléř. Kapitola je podle jeho slov jen "nástrojem k zakotvení bezpečnostních opatření" a "Temelín a jeho bezpečnost zůstanou tématem i po jejím uzavření".

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer vydal prohlášení, v němž znovu kritizuje český Státní úřad pro jadernou bezpečnost. V souvislosti se zprávami, podle nichž úřad v nejbližší době zřejmě vydá povolení k zahájení provozních zkoušek prvního bloku jaderné elektrárny Temelín při zvýšení jeho výkonu na 75 procent kapacity, vyjádřil hejtman názor, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost "jedná jednoznačně pod politickým tlakem". Pühringer se pozastavuje nad tím, že česká strana "dokonce ani nepopírá, že důležitá zkouška turbíny nebyla úspěšně provedena, a jednoduše argumentuje tím, že to nemá žádný vliv na jadernou bezpečnost". Za "nepřijatelnou" pak Pühringer označuje skutečnost, že "závažné bezpečnostní nedostatky Temelína uvedené ve zprávě rakouských expertů český úřad pro jaderný dozor zcela ignoruje".

Autor: Ivo Prokop