Krajané z Volyně se chtějí vrátit do Česka

Krajané v obci Malinovka na Ukrajině

Češi žijící na západní Ukrajině, zejména v Žitomyrské oblasti, žádají Českou republiku o pomoc. Mají obavy ze současné situace na Ukrajině a chtějí reemigrovat zpátky do Česka. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že česká vláda je připravena krajanům pomoci.

Krajanské spolky ze západní Ukrajiny, zejména z Žitomyrské oblasti, adresovaly už na začátku března dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi. Ten připomněl, že český stát v minulosti už pomohl při návratu Čechů například z rumunského Banátu. A je připraven pomoci krajanům i tentokrát. Se zástupkyní tamní komunity se už sešel zmocněnec pro krajany ministerstva zahraničí Karel Kühnl. Uvedl, že podle jeho názoru mají volyňští Češi pro případný návrat do Česka dobré podmínky. Mohou si požádat o potvrzení o příslušnosti ke krajanské komunitě a s ním pak mohou žádat o povolení k trvalému pobytu v ČR. Případný návrat volyňských Čechů by se neměl nijak protahovat.

Češi na západní Ukrajinu odcházeli hlavně ve druhé polovině 19. století. Na Volyni založili řadu obcí, například Malín nebo Malinovku. Byli úspěšní hospodáři i řemeslníci, založili ale i celá nová odvětví, budovali mlýny, pivovary a továrny. Na Ukrajině zažili obě světové války, hladomor i stalinské represe. Do Česka se vraceli v několika vlnách. Tisíce se jich vrátily hlavně po druhé světové válce. Další velkou vlnou byly téměř dva tisíce krajanů z černobylské oblasti, kteří se vrátili v roce 1991 - 92 na základě pozvání prezidenta Václava Havla. I dnes, v době ukrajinské krize, žádají o možnost návratu. Podle Lubomíra Sazečka z celostátního výboru Sdružení Čechů z Volyně je dodnes na Ukrajině na osm tisíc volyňských Čechů. Nejkritičtější situace je ale na Krymu, kde dosud žijí potomci pobělohorských exulantů.