Ve 110 letech zemřela v Londýně pražská rodačka, která přežila holokaust

Alice Herzová-Sommerová

Ve věku 110 let v pondělí v Londýně zemřela pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, považovaná za nejstaršího člověka, který přežil nacistické vyhlazování Židů. Pocházela z židovské německy mluvící rodiny, stala se uznávanou pianistkou a za druhé světové války byla s rodinou internována v Terezíně. Zde odehrála na 150 koncertů po vězněné obyvatele ghetta. Alice Herzová - Sommerová hrála denně na klavír prakticky až do své smrti. Podle jejích osudů vznikl dokument, který byl letos nominován na Oscara.

Alice Herzová se narodila do umělecky založené rodiny, mezi jejíž přátele patřili například spisovatelé Franz Kafka či Max Brod. Na klavír začala hrát v pěti letech a před druhou světovou válkou se stala mezinárodně uznávanou pianistkou. V roce 1931 se vdala za houslistu Leopolda Sommera, s nímž měla syna Raphaela (1937-2001). Ten se později stal světoznámým violoncellistou. V roce 1943 byla s manželem a synem transportována do ghetta v Terezíně, kde odehrála spoluvězňům na 150 koncertů. "Na těch koncertech seděli staří lidé, zkroušení a nemocní, a ta hudba byla pro ně stravou. Hudba byla naším jídlem. Díky hudbě jsme zůstali naživu," vzpomínala Herzová-Sommerová později na dobu strávenou v Terezíně. "Pokud jsme mohli hrát, nebylo to tak hrozné," říkala. Její manžel zahynul v koncentračním táboře Dachau.

Alice Sommerová se po válce vrátila do Prahy. Nikdo z jejích blízkých však válku nepřežil, tak odjela v roce 1949 se synem do Izraele, kde působila jako hudební pedagožka. Přispěla přitom k zachování hudebního odkazu česko-židovských hudebních skladatelů Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina a Hanse Krásy, v jehož dětské opeře Brundibár v Terezíně účinkoval i její syn. V roce 1986 se odstěhovala za Raphaelem do Londýna, kde až do své smrti žila a několik hodin denně hrála na klavír. Do londýnské nemocnice byla přijata minulý pátek a zemřela toto pondělí.

Alice Herzová-Sommerová | foto: Česká televize

Její životní příběh se stal v roce 2007 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové. Vznikl i snímek nazvaný The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život), který je nominován na Oscara. Ceny filmové akademie se budou udělat příští týden. Česká televize připomene osudy Alice Herzové-Sommerové toto pondělí večer filmem Olgy Sommerové Sedm světel.

Před čtyřmi roky předal český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský Alici Herzové Sommerové cenu ministerstva kultury Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury ve světě.