Vláda nemá podporu pro nouzový stav. Opozici chybí plán postupu

Česko by v opatřeních proti šíření koronaviru mělo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pokračovat minimálně do Velikonoc, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna. ČTK v komentáři k dnešnímu jednání s lídry sněmovní opozice premiér dál napsal, že ho ho přístup opozice mrzí. Předsedové opozičních stran po schůzce vládu kritizovali za nekoncepční přístup a absenci plánu rozvolnění. Pokud vše půjde jako dosud, vláda během Velikonoc navrhne první změny, které zmírní opatření proti koronaviru, uvedl k dnešnímu jednání s opozicí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

"Premiér dnes na našem společném jednání odmítl jakýkoli termín potvrdit. Vláda evidentně žádný plán nemá a hazarduje s budoucností dětí a mladých lidí. Jenže plán nemá ani v jiných oblastech," uvedl po jednání předseda ODS Petr Fiala. Jediným plánem premiéra je podle něj pokračovat v současné podobě lockdownu. "Zavřené okresy, zavřené školy, bez nějaké představy, co dál. Toto naši podporu mít nemůže," uvedl za koaliční uskupení Spolu, ve kterém jdou do podzimních voleb občanští demokraté s TOP 09 a lidovci.

Na jednání padly otázky k efektivitě jednotlivých opatření, vláda podle Bartoše ale nedokáže říct, která z opatření přesně za poklesem počtu nově infikovaných stojí. Předsedovi STAN Vítu Rakušanovi chyběla čísla o počtech lidí v karanténách a izolacích.