Sněmovna umožnila vládě prodloužit nouzový stav do 11. dubna

Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii koronaviru potrvá i přes Velikonoce. Vláda jej bude moci prodloužit o dva týdny do neděle 11. dubna. Souhlasila s tím dnes Sněmovna podle návrhů KSČM a hnutí ANO. Menšinová vláda ANO a ČSSD původně chtěla stav nouze dalších 30 dnů do úterý 27. dubna. Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí. Opozice kritizuje zejména zákaz cestování mezi okresy, a to včetně KSČM.

Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) doufají, že nynější prodloužení nouzového stavu bude už poslední. Rozvolnění protiepidemických restrikcí si Česko podle ministerského předsedy ještě nemůže dovolit. Podle Blatného by měla současná opatření zůstat beze změn nejméně do konce Velikonoc. Naopak například podle předsedy ODS Petra Fialy už není nouzový stav nutný a protiepidemická opatření je možné vydat jinak. Opozice poukazuje na nedávno schválený pandemický zákon. Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října.

Opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresů i kontroly občanů na hranici okresů by vláda měla podle Sněmovny ukončit nejpozději v úterý 6. dubna, tedy po Velikonocích. Sněmovna k tomu dnes vyzvala kabinet na návrh Pirátů a koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Dolní komora rovněž požádala vládu, aby vláda zrušila povinné nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svým blízkým.

Sněmovna také chce po ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD, aby umožnil pohyb mezi Prahou a Středočeským krajem, protože jde o provázené území, pokud jde o ekonomiku, služby a zdravotnictví. Sněmovna vládu vyzvala také k tomu, aby umožnila farmářské trhy při dodržování hygienických opatření nebo individuální sportování dětí a mládeže za účasti trenéra. Ministerstvo zdravotnictví dolní komora požádala o povolení poskytování lázeňské rehabilitační péče také samoplátcům. Kabinet vyzvala, aby zpracoval a předložil k připomínkám celkový plán návratu studentů a žáků do škol.