Babišova menšinová vláda čelí třetímu pokusu o vyslovení nedůvěry

Poslanecká sněmovna jedná o nedůvěře vládě ANO a ČSSD. Mimořádnou schůzi iniciovala čtyři měsíce před volbami část opozice - konkrétně koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSLa TOP09, a koalice Piráti a hnutí STAN. Kabinet podle nich nezvládl koronavirovou pandemii, a nebyl schopen zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem. Poukazují i na údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo. Opozice ale nemá potřebných 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry. KSČM oznámila, že poslanci KSČM při dnešním hlasování  jednotně odejdou ze sálu, nebudou aktivně hlasovat pro nedůvěru. „Vláda naši důvěru nemá, ale pravicové strany už vůbec ne. Tohoto zbytečného divadla se nebudeme účast a odcházíme pracovat pro občany,“ uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip.

Premiér Andrej Babiš ve svém úvodním projevu odmítl, že by ve střetu zájmů byla a označil svou vládu za úspěšnou. Za snahou vyslovit nedůvěru kabinetu vidí úsilí, aby odešel z politiky. Epidemii koronaviru se podle premiéra podařilo zvládnout navzdory opozici, která opatření vlády zpochybňovala a sabotovala s vidinou Babišovy porážky. Ministerský předseda rovněž odmítl unijní snahy o ovlivňování dění v ČR.  Předseda ODS Petr Fiala v projevu uvedl, že hlasování o důvěře je test toho, zda vláda stále zastupuje většinu voličů z voleb před čtyřmi lety a zda má legitimní právo vést zemi. "Důvodů pro vyslovení nedůvěry menšinovému kabinetu ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO) je mnoho a každý den přibývají další, kabinet má skončit, řekl Fiala. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že vláda Andreje Babiše s podporou komunistů nikdy podporu Pirátů neměla a nemá. "Proto dnes budeme hlasovat pro nedůvěru. Vládě dnes podle celostátního měření věří pouze 19 procent lidí,“ řekl.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by vyslovení nedůvěry během nejdůležitějších logistických akcí v novodobé historii země (očkování a testování proti covidu) bylo mimořádně nezodpovědné. „Do voleb zbývá 126 dní. Víme, že opozice svoji volební kampaň zahájila. Dnešní schůze je součástí této předvolební agitace. Každá minuta televizního přenosu bude využita opozičními lídry,“ prohlásila. Shrnula také podle ní úspěchy vlády, jmenovala například to, že veřejné finance patří podle ní mezi nejlepší v Evropě.

Pokud by Sněmovna nedůvěru kabinetu vyslovila, další postup by byl na prezidentu Miloši Zemanovi. Ten několikrát uvedl, že by vzhledem k blížícím se volbám nechal Babišovu vládu v demisi vést zemi dál.