Babiš: ČR se chce o afghánské tlumočníky postarat

Česká republika se chce postarat o afghánské tlumočníky, kteří pomáhali české armádě, řekl dnes ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Podrobnosti nemůže sdělit, aby je nevystavil nebezpečí, dodal. Řekl, že opozice by měla přestat s kritikou v této oblasti, protože ohrožuje lidi, kterým chce stát pomoc. Podle předsedy vlády se potvrdilo, že odchod koaličních vojsk z Afghánistánu byl nesmysl.

Podle informací ČTK se pomoc má týkat asi dvacítky afghánských spolupracovníků a jejich rodin. Ministerstvo obrany tento týden oznámilo, že tlumočníky již vybralo a osloví je. Primárně jim chce nabídnout peníze, nevyloučilo ani přesun do ČR. Pomoc se bude týkat lidí, kteří s armádou spolupracovali v poslední době. Pravděpodobně tak na ni nedosáhnou tlumočníci, kteří českým vojákům pomáhali před několika lety.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek serveru iDnes.cz sdělil, že ČR nepřeruší i přes krizový vývoj v Afghánistánu deportace neúspěšných žadatelů o azyl. Babiš tento postup potvrdil, s pomocí afghánským tlumočníkům podle něj tato situace nemá souvislost. " Z toho titulu, že je tam nějaká situace, tak my nezměníme tu naši politiku vůči ilegální migraci," řekl premiér.