Šumavské bylinné, nadšenci obnovují léčivý elixír z konce 19. století
Skupina nadšenců obnovila výrobu tradičního elixíru Šumavské bylinné podle původní receptury vimperského lékárníka Budínského. V roce 1897 Budínský vytvořil nápoj s příznivými účinky na zažívání. Elixír vzniká tak, že 22 druhů šumavských bylin a cizokrajného koření se maceruje v jablečném víně. Původní Šumavské bylinné užívali i Jan Werich či Hana Zagorová. Firma Mykoprodukta teď ve Volyni připravuje várku 9000 litrů, zájem je i ze Slovenska, řekli ČTK jednatelé Pavel Vlček a Petr Jánský. "Začali jsme ho vyrábět dle původní receptury lékárníka Bohumila Budínského, který studoval na pařížské Sorbonně. Byl spolužák Edvarda Beneše a přítel pozdějšího prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína, jenž na Budínského intervenci zachránil sklářskou výrobu ve Vimperku. Kamarádil se i s Masarykem, byl osvícený. Vymyslel tuto recepturu. Navázali jsme na výrobu, která ve Vimperku skončila v roce 1995. Máme všichni vztah k Šumavě a lákalo nás obnovit takovou tradiční věc, která k Šumavě patří," řekl Vlček. Původně se byliny a koření macerovaly ve sladovém víně. Znárodněním Budínského podniků se výroba přerušila do roku 1962, kdy se byliny začaly louhovat v jablečném víně a v této své nejslavnější formě se pak Šumavské bylinné vyrábělo do roku 1995. Díky nadšení vimperských patriotů se teď tradice na Šumavu vrátila.