Na Borůvkobraní v Borovanech snědl vítěz 23 borůvkových knedlíků, rekord nepadl

Více než tunu čerstvých borůvek a tři tuny uvařených spotřebovali kuchaři na 18. ročníku Borůvkobraní, které se tento víkend uskutečnilo v Borovanech na Českobudějovicku. Za dva dny v místní školní jídelně uvařili na 9000 kynutých knedlíků a na žahour spotřebovali 300 kilogramů borůvek. Mezi muži v pojídání borůvkových knedlíků zvítězil Josef Voharčík, který snědl 23 kusů, mezi ženami skončila první s devíti knedlíky Martina Suchanová. Jeden knedlík vážil 70 gramů. Podle odhadu navštívilo akci na 11.000 lidí, podobně jako loni.

"Letos byla v okolí Borovan horší úroda borůvek kvůli jarním mrazům. Takže se sbíraly po celém kraji, ale nemuseli jsme dovážet z jiných regionů," řekla Magdalena Hluštíková vedoucí úseku kultury a knihoven města Borovany.

Soutěž v pojídání borůvkových knedlíků se dělí na mužskou a ženskou kategorii, trvá půl hodiny, soutěžící nesmí pít, dostávají talíře po třech kusech. Zúčastnilo se 40 lidí, z toho 37 mužů a tři ženy, kteří snědli během půl hodiny celkem 444 knedlíků. Loni soutěžilo 31 lidí, kteří spořádali 311 knedlíků.