Odboráři se nedohodli s vládou na růstu platů od září, návrh ministrů odmítli

Odboráři se s vládou dnes nedohodli na růstu platů ve veřejném sektoru od září. Návrh ministrů, že by se od příštího měsíce zvedly tarify části nejhůř odměňovaných lidí o pět a tři procenta, odmítli. Novinářům to po jednání řekl mluvčí odborových svazů veřejné sféry Pavel Bednář. Předáci budou v úterý jednat o dalším postupu. Vládní návrh označili za vyděračský.

Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že je odpovědnost odborů, že se nejhůř placeným profesím plat od září nezvedne. Podle premiéra nebyli odboráři schopni se domluvit. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že ho odmítavý postoj odborů mrzí. Dodal, že pro příští rok počítá kabinet s posílením sumy na platy v rozpočtu o pět procent, tedy o 20 miliard korun.

"Přicházeli jsme v očekávání, že dojde k dohodě. Bohužel vláda nám nabídla takovou variantu, že k dohodě nedošlo. My jsme museli odmítnout," řekl Bednář. Odbory požadovaly navýšení tarifů od září pro všech 846.300 zaměstnanců státu a veřejné sféry nejdřív o 15 procent, potom o deset procent.