Porušení zákazu kotlů budou obce nejprve řešit domluvou, sankcí v krajním případě

Obce zatím neplánují plošné kontroly zákazu kotlů první a druhé emisní třídy, provádět je budou podle stavu v lokalitě a na základě shromážděných poznatků. Prioritou podle nich bude informování domácností o možnostech výměny. Porušení zákazu pak chtějí nejprve řešit domluvou a poučením, případná sankce je až nejzazší možností řešení situace. Na dotaz ČTK to uvedl Svaz měst a obcí ČR. Zákaz kotlů, které nesplňují parametry třetí a vyšší emisní třídy, platí od neděle. Podle odhadů Asociace podniků topenářské techniky je ale v Česku nadále v provozu kolem 150.000 nevyhovujících kotlů.

Pokuty za vytápění neekologickým kotlem mohou dosahovat až 50.000 korun, a to opakovaně. Kontroly dodržování zákazu budou mít na starosti obce. Jak uvedl místopředseda svazu a starosta obce Velký Osek Pavel Drahovzal, obce budou k domácnostem se starými kotli přistupovat citlivě, s ohledem na aktuální situaci a potřeby obyvatel.

Podle svazu se budou obce snažit najít rovnováhu mezi potřebami životního prostředí a praktickými možnostmi domácností. Poptávka po výměnách kotlů sice podle výrobců v posledních týdnech razantně vzrostla, většina objednávek se ale do začátku zákazu nestihla vyřídit.