V úterý se otevírá příjem žádostí o dotaci na výměnu všech starých kotlů

V úterý 3. září se otevírá příjem žádostí o dotaci na výměnu všech starých kotlů, tedy i těch třetí, čtvrté a páté emisní třídy. Nově bude podpora z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light. Zájemci o ni budou moci žádat u Státního fondu životního prostředí ČR. Do konce srpna mohou lidé čerpat dotace pouze na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy na tuhá paliva, která nejvíce znečišťují ovzduší. Od 1. září bude jejich provoz zcela zakázán. Ministerstvo životního prostředí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

"Novinkou je to, že i nízkopříjmové domácnosti si budou moci vyměnit s dotací elektrické či plynové vytápění za tepelné čerpadlo," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V Česku zbývá odhadem vyměnit ještě několik desítek tisíc kotlů, které byly vyrobené před rokem 2000. Od září budou chodit kontroly a lidem, kteří budou v topné sezoně využívat zastaralé kotle, hrozí pokuty. Pokud však budou mít podanou žádost o dotaci na výměnu zakázaného kotle a dodatečně jej vymění, kontroly k tomu budou přihlížet.

Ostatní domácnosti si mohou zažádat o podporu ve standardním programu NZÚ. "Výše podpory ve standardní NZÚ může u tepelných čerpadel dosáhnout až na 130.000 korun, u nového kotle na biomasu bude limit 90.000 korun. V případě, že žadatelé výměnu kotlů realizují v kombinaci s dalšími úspornými opatřeními, třeba se zateplením nebo fotovoltaikou, za každou kombinaci obdrží bonus ve výši 10.000 korun," řekl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Zájemci o dotace mohou také využít služby bezplatných poradců, kteří pomohou s administrativou či s úsporami vhodnými pro konkrétní dům.