Vinobraní na jihu Moravy uspíšila vedra
Vinobraní na jihu Moravy urychlily tropické teploty, které po srpnu pokračovaly i v prvním týdnu v září. Teploty překračující 30 stupňů Celsia při převažujícím suchu urychlují vysychání hroznů, což snižuje výnos vinohradů, řekli oslovení zástupci vinařů i odborníků.
"Dlouhotrvající vysoké teploty se projevují na poklesu výnosů, protože hrozny ztrácejí hmotnost. To je největší problém současného počasí. Problém je to zejména u modrých odrůd, které dozrávají později a ještě nejsou chuťově vyzrálé," řekl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.
Hlavní část vinobraní začala v posledním srpnovém týdnu, tedy o dva až tři týdny dříve než v minulých letech. Rychlé dozrávání odrůd, které v minulých letech dozrávaly postupně, klade vyšší nároky na organizaci vinobraní.