Tradiční vinobraní ve Znojmě sice nebude, místo toho otevřou vinaři stovky sklepů

Znojemské vinobraní, foto: archiv Znojemského vinobraní

Znojmo muselo kvůli koronaviru poprvé za třicet let zrušit tradiční vinobraní. Oslava úrody a sklizně vinné révy ale přesto bude. Pořadatelé vinobraní ze Znojemské Besedy totiž připravili  náhradní program. Milovníci vína mohou místo do centra Znojma zamířit ochutnávat víno přímo u vinařů ve sklepích.

Foto: ČT24

Znojemské vinobraní, jehož historie se začala psát v 60. letech minulého století, je největší akcí svého druhu v Česku. Každoročně ho navštěvují desetitisíce lidí, kteří přijíždějí nejen za vínem a burčákem, ale také za skvělým kulturním programem.

Znojemské vinobraní,  foto: ČT24

Letos je to historicky teprve podruhé, co bylo vinobraní zrušeno. Poprvé ho museli pořadatelé zrušit v roce 1968 po srpnové invazi sovětských vojsk. V první polovině sedmdesátých let pak vinobraní postupně z politických důvodů zaniklo.

Od jeho obnovení v roce 1990 až dosud pořadatelé nevynechali jediný ročník. Vinobraní nezastavily ani povodně, ani omezení spojená s šířením jedovatého alkoholu před několika lety.

Vinařské t(r)ipy

Vinný sklep,  foto: Ondřej Vaňura,  archiv ČRo

Aby návštěvníci ani letos nezůstali bez vinařských lákadel, pořadatelé připravili v termínu zrušeného vinobraní alternativní program. Sjednotili přes deset obcí na Znojemsku, jejichž obyvatelé návštěvníkům otevřou své vinné sklepy.

„Znojemské historické vinobraní je pro nás všechny vrcholem sezóny, ať už z pohledu marketingu města, nebo z pohledu výnosů pro místní podnikatele, ubytovatele a vinaře. Vinobraní jako takové nebude, ale rušit plánovanou návštěvu Znojma a Znojemska rozhodně nikdo nemusí. Několik akcí totiž nabídnou vinaři z celého Znojemska. Jsem na náš region opravdu pyšný, lidé se tu nechovají jako konkurenti, ale táhnou za jeden provaz,“ řekl starosta Jan Grois.

Ilustrační foto: Jill Wellington,  Pixabay / CC0

Vinaři nabídnou nejen otevřené sklepy a degustace vína a burčáku, ale také hudební a doprovodný program. Třeba prohlídky kláštera, degustátorskou soutěž o trakař vín či živou hudbu.

„Tím pádem dodržíme i vládní opatření, že nebude docházet ke kumulaci obrovského počtu návštěvníků, současně podpoříme podnikatelský a cestovní ruch ve Znojmě a okolí. Nabízíme nějakou alternativu, která je plnohodnotná, zajímavá a jedinečná svým rozsahem,“ řekl ředitel Znojemské besedy František Koudela.