Moravu provoněl burčák

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Moravu provoněla vůně burčáku. O víkendu se ve Znojmě a Mikulově konalo tradiční vinobraní a jejich centra praskala ve švech. Přišlo na 80 tisíc lidí. Návštěvníky lákal nejen burčák, ale i kvalitní vína. Obě města letos poprvé spolupracovala, společně s dalšími městy je spojil speciální vlak.

Foto: ČTK
Kvalita burčáku se mění během pár hodin. Už za dvě hodiny je jiná, zkvašená šťáva více zhnědne a má víc alkoholu. Mimochodem burčák se pije jen v nejsevernějších oblastech pěstování vinné révy. Tedy u nás, na Slovensku, v Rakousku a v Německu. Vinaři z jižních zemí ho v oblibě příliš nemají. A jak se města na vinobraní připravila?

"Burčákem vás přivítáme a dáme určitě ten nejlepší ochutnat,"

popsala náladu krátce před vinobraním mikulovská místostarostka Ilona Žižková.

"Nej... je určitě atmosféra. Ta je každý rok báječná. Je tu spousta stánků s vínem, s burčákem, super program, do toho první mistrovství ČR v rozeznávání vůní ve víně, to je určitě velká atrakce."

Mikulov a Znojmo - symboly moravského vína měly letos vinobraní opět ve stejném termínu. Místo konkurentů se z nich stali spojenci. Na obě vinobraní platila jedna vstupenka a ta byla také vstupenkou na speciální vlak. Vinobraní se však nekonají jen ve velkých centrech, ale i v malých obcích. Pozadu nezůstávají ani české vinařské oblasti. Litoměřice rozšířily program o adrenalinové aktivity. Mělník láká na tradiční ohňostroj a hudební legendy. Vinobraní pořádají také Praha, Kadaň nebo Roudnice nad Labem.

Burčák brzy vystřídá mladé Svatomartinské víno. A jaká bude letošní sklizeň? Kvalitu hroznů ovlivňuje ještě září, kdy réva dozrává. Zatím počasí vinařům vychází, uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Na jaře byla vláha, v srpnu zase slunce. Vinaři však letos čekají o 25 procent menší úrodu, ale o to lepší ročník.

"Je to způsobeno tím, že v řadě lokalit letos zařádily kroupy. Také réva v některých případech špatně odkvetla, což se projevilo tzv. sprchnutím květenství. Ale tím, že toho bude méně, bude rozhodně vyšší kvalita. Hrozny jsou velice krásné a přál bych je každému milovníkovi vína vidět ve vinicích."

Zdá se, že se hospodářská krize vinařům dosud vyhýbá. Prodávají více než loni a to o 20 procent, říká Petr Gondáš z Národního vinařského centra.

"Někteří říkají, že kvůli krizi lidé začali více pít. Pijí se levnější vína. Některá vinařství přistoupila na tuto taktiku. Začala dodávat do vinoték o něco levnější vína, než loni."

Z recese ekonomiky těží i vinařská turistika. Lidé vyrážejí na kolech po vinařských stezkách. Jak však vyplývá z čísel, turistů je sice více, ale šetří. Příležitostí pro útratu bude v říjnu Festival otevřených sklepů. Tentokrát se koná v Mikulově a bude do něj zapojeno asi 20 vinařů z překrásné Pálavy.