Unikátní vinařské stavby. Víno můžete ochutnat v Křížovém, Opilém či Malovaném sklepě

Starý vrch

O víkendu začíná sezóna burčáku a za nedlouho se chystá vinobraní. Stejně jako je hravé a lehké víno, je hravá i vinařská architektura. Někdy se jedná o opravdové unikáty.

V posledních desetiletích začali vinaři podle plánů špičkových architektů opět stavět moderní vinařské stavby. Spolu s ochutnávkou vína se stávají zajímavým turistickým cílem.

Křížové sklepy na Moravě patří k největším v Evropě

Křížový sklep Přímětice | Foto: Vinařský fond

Mezi zajímavé vinařské stavby patří Křížové sklepy. Mají totiž půdorys ve tvaru kříže. Dva největší jsou na jižní Moravě a řadí se i k největším v Evropě. První najdete kousek od Znojma v Příměticích (z let 1740 - 1756) a druhý ve Valticích (1640).

Přímětický sklep má chodbu dlouhou 110 metrů a klenby vysoké 6,5 metru. Zrají v něm znojemská vína. Unikátní je zdejší akustika, kterou chválil i slavný dirigent Rafael Kubelík. Je to tzv. jezuitský telefon. Když budete potichu mluvit do zdi, váš hlas se po klenbě donese na druhou stranu chodby. Křížový sklep si nechala postavit znojemská jezuitská kolej. Jedinečné je i zdejší klima. Stěny a stropy Křížového sklepa totiž pokrývá silná vrstva ušlechtilé sklepní plísně, která je dokonalým regulátorem vlhkosti.

Křížový sklep Valtice | Foto: Vinařský fond

Valtický Křížový sklep nechal vybudovat v roce 1640 vládnoucí rod Lichtensteinů. Jeho monumentální chodba je dlouhá 136 metrů a křižuje ji rameno dlouhé 90 metrů. Vyjde se do něj přes milion litrů vína. V roce 2015 byly na Křížový sklep úspěšně napojené další sklepní prostory v podobě unikátního chrámu vína a moravského sklepa pod Vinařskou stodolou.

Ta patří k areálu největšího valtického vinařství. I když budova vypadá jako typicky selské stavení, neslouží zvířatům, ani technice. Je tu vinotéka s expozicí vín a restaurovaným lisem z roku 1883. Jsou tu i fontány a jezírka.

Noc můžete strávit v tzv. Opilém sklepě

Při návštěvě Velkých Pavlovic najdete tzv. Opilé sklepy. Tyhle trochu atypické stavby určitě upoutají pozornost. Postavené byly nedávno (2012) a slouží hlavně pro ubytování. Spát tak můžete v jednom z 15 barevných domečků netradičních tvarů. Vlní se totiž tak, jako by byly opilé.

Opilé sklepy | Foto: Vinařský fond

Sice se tu víno nevyrábí, ale v samotných Velkých Pavlovicích je řada sklepů, kde je možné u vína posedět. Ulička s Opilými sklepy stojí na úpatí nejznámější vinařské trati Stará hora. Samotné Velké Pavlovice patří k nejznámějším vinařským místům na Břeclavsku. Vinařství se tu živí asi třicet rodin a další vyrábí víno pro vlastní potřebu.

Lidový umělec zdobil tzv. Malovaný sklep 36 let

Malovaný sklep | Foto: Vinařský fond

Nedaleko Znojma, směrem k rakouským hranicím se v obci Šatov skrývá vyložený vinařský unikát. Tím je Malovaný sklep. Svými malbami ho vyzdobil lidový umělec Maxmillian Appeltauer, který na nich pracoval 36 let až do své smrti v roce 1972. Nezastavilo ho ani zranění z druhé světové války, kdy přišel o ruku.

V podzemí najdete říši mořských panen, trpaslíků i alpských krajinek. Malovaný sklep však nikdy jako sklep na výrobu a uskladnění vína nesloužil. Jednalo se o soukromou vinárnu, kde si mohli návštěvníci ochutnat víno v unikátním prostředí. A zajímavé stavby najdete i v okolí dalších vinařství.

klíčová slova:

Související

  • Za vínem a vinobraním

    Vydáme se do nejznámějších vinařských měst, na vinice i do sklepů. Navštívíme pozoruhodné vinařské stavby a podíváme se na víno z výšky.