Znojmo a Valtice - vínu se tu nedá vyhnout

Znojmo

Znojmo a Valtice jsou vinařská města, kde vás víno provází na každém kroku. Valtice jsou často považované za hlavní město vína nejen v regionu, ale v celém Česku.

Thaya | Foto: Vinařský fond

I když nejsou velké, mají asi 3.500 obyvatel, koncentrací turistických cílů a nabídky místních vín převyšují mnohá větší města. Valtice leží kousek od hranic s Rakouskem a jejich výhodou je, že je tu všechno blízko.

Ve Valticích najdete každý rok 100 nejlepších vín

Je tu Salon vín, který je výkladní skříní moravského a českého vinařství, protože je v něm každý rok uloženo sto aktuálně nejlepších vín. Najdete je v prostorách zrekonstruovaného podzemí místního zámku a slouží nejen k prohlížení a poučení, ale především k ochutnávání. Součástí Salonu vín je také naučná expozice věnovaná vinařství.

Salón vín | Foto: CzechTourism

Za vínem se můžete vydat i po vinařské naučné stezce. Začíná hned za zámkem a měří pět kilometrů. Seznamuje s děním na vinicích, historií vinařství a pěstováním vinné révy na Mikulovsku. Stezka končí u Valtického podzemí, což je unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů. Můžete si projít 13 sklepů, které měří téměř kilometr a k tomu opět ochutnávat víno. Ve sklepních prostorách se konají například večery s cimbálovou muzikou.

Sklep z 15. století měl kapacitu neuvěřitelných 600 tisíc litrů vína

Křížový sklep Přímětice | Foto: Vinařský fond

A kdo má vinných sklepů ještě málo, může navštívit dva slavné - Zámecký a Křížový sklep. Zámecký byl vybudovaný kolem roku 1430 a má na svou dobu omračující kapacitu 600 tisíc litrů vína. Křížový vznikl o 200 let později a vyjde se do něj přes milion litrů vína. Expozici historických vinařských lisů nabízí Muzem vinařství.

A pokud si chcete od vína trochu odpočinou, můžete se vydat na kolonádu na Reistně. Jedná se o monumentální klasicistní stavbu nad Valticemi s vyhlídkovou terasou, s postavami z antické mytologie. Cesta k ní vede samozřejmě vinicemi. Vínu a vinařství se tu prostě nedá vyhnout.

Ve Znojmě můžete degustovat z automatu

Enotéka | Foto: Vinařský fond

Novou turistickou atrakcí a skutečným unikátem je tzv. Enotéka znojemských vín. Stačí si jen nabít degustační kartu a pak si u automatu vybrat konkrétní víno k ochutnání. Jedná se o největší degustační místnost se systémem „by the glass“ v České republice. Najdete ji v prostorách bývalého pivovaru poblíž místního hradu v samém centru Znojma.

Na Znojemsku vznikl i první apelační systém (značení podle původu hroznů) v České republice VOC, tedy Vína originální certifikace. Místní vinaři jsou na to právem hrdí.

Šobes - jedna z nejznámějších vinic v Česku

Asi nejzajímavějším vinařským tipem na Znojemsku je vinice Šobes, mezi vinaři nazývaná také Šobeska. Jedná se o jednu z nejstarších, nejkvalitnějších a také nejznámějších viničních tratí v České republice. Leží uprostřed Národního parku Podyjí a za svou jedinečnost zdejší vína vděčí právě její ideální poloze. Vinici v současnosti vlastní společnost Znovín Znojmo, která z jejích hroznů vyrábí vína známá ceněná i ve světě.

Šobes | Foto: Vinařský fond

Nedaleko Znojma najdete i další vinařské unikáty. Malovaný sklep, který lidový umělec Maxmillian Appeltauer zdobil plastickými malbami 36 let a Křížový sklep v nedalekých Příměticích. Má tak impozantní rozměry, že sem v minulosti pohodlně vjel povoz tažený koňmi.

Lahofer | Foto: Vinařský fond

Nedaleko znojme jsou i originální vinařské stavby. Reprezentativní centrum vinařství Lahofer je zakomponované do tradiční jihomoravské krajiny poseté vinohrady. Střecha pak slouží jako letní amfiteátr, kde se konají koncerty. Druhou pozoruhodnou stavbou je vinařský areál Thaya vinařství v obci Havraníky. Ten se sice teprve blíží dokončení, ale už teď je novou dominantou.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Za vínem a vinobraním

    Vydáme se do nejznámějších vinařských měst, na vinice i do sklepů. Navštívíme pozoruhodné vinařské stavby a podíváme se na víno z výšky.