Burčák je českou specialitou

'Burcak'

Na mnoha místech s vinařskou tradicí se během září konají vinobraní. Oslavy sklizně vinných hroznů se ve Znojmě zúčastnilo zhruba 46.000 návštěvníků, což je o 10.000 více než loni. Stejně tak rekordní počty hlásí Litoměřice, ale i Praha, kde se vinobraní tradičně koná v Troji. Jenom do Mělníku nedorazilo tolik diváků jako minulý rok. Organizátoři akce si ale rozhodně nestěžují. Proč?

Letošní třídenní vinobraní v Mělníku navštívilo podle odhadů asi 33.500 lidí, tedy zhruba o 2500 méně než loni. Na vstupném se přesto podařilo vybrat asi o půl milionu více, přes 3 miliony korun. Vstupné bylo letos o sedmdesát korun dražší, proto přišli jen lidé, kteří o víno skutečně stojí, pochvalovali si organizátoři. Naopak zdarma měli lidé příležitost ochutnat dobrá vína a letošní burčák na vinici sv. Kláry v pražské Troji. Burčák se jim letos prý obzvláště povedl, vinici totiž spravuje Botanická zahrada. Jako velmi úspěšný hodnotí pořadatelé letošní ročník vinobraní i ve Znojmě. Vinobraní průvod, v němž ochotníci připomněli návštěvu krále Jana Lucemburského, který do Znojma zavítal s početným doprovodem v roce 1327, sledovalo téměř 46.000 lidí. Ve městě bylo možné najít přes 300 stánkařů s vínem. Burčák se ochutnával na každém kroku. Možná ale nevíte, co to ten burčák je.

"Burčák je jinými slovy mladé víno. Je to začátek kvašení, ustalování se toho procesu vzniku nového kvalitního vína."

Pokud je mi známo, burčák je českou specialitou?

"Ano. I podle regulí Evropské unie je burčák specialitou českého a moravského území. To znamená, že může být vyráběn a nést tento název pouze pokud je vyroben z hroznů vypěstovaných na našem území,"

vysvětluje Miloš Kozumplík, znalec vína z Veselý na Moravě. Pro česká vína zároveň začíná další kolo boje o místo na trhu. Po jarním vstupu do Evropské unie padly určité obchodní bariéry a konkurence se výrazně zvýšila. Podle prezidenta Českomoravského svazu vinařských podniků Antonína Šťastného by ale naši vinaři neměli jít cestou některých svých zahraničních kolegů, kteří nabízejí nekvalitní víno za nízkou cenu.

"My bychom levná stolní vína v našich podmínkách neměli vůbec vyrábět, protože máme podmínky na vína přívlastková, tedy vyšší kvality - výběry z hroznů a pozdní sběry. U nás je stále tendence, že stolní vína jsou drahá a špičková vína jsou levná."

Tak to byl prezident Českomoravského svazu vinařských podniků Antonín Šťastný.