Burčák je českou specialitou
Na mnoha místech s vinařskou tradicí se během září konají vinobraní. Oslavy sklizně vinných hroznů se ve Znojmě zúčastnilo zhruba 46.000 návštěvníků, což je o 10.000 více než loni. Stejně tak rekordní počty hlásí Litoměřice, ale i Praha, kde se vinobraní tradičně koná v Troji. Jenom do Mělníku nedorazilo tolik diváků jako minulý rok. Organizátoři akce si ale rozhodně nestěžují. Proč?
"Burčák je jinými slovy mladé víno. Je to začátek kvašení, ustalování se toho procesu vzniku nového kvalitního vína."
Pokud je mi známo, burčák je českou specialitou?
"Ano. I podle regulí Evropské unie je burčák specialitou českého a moravského území. To znamená, že může být vyráběn a nést tento název pouze pokud je vyroben z hroznů vypěstovaných na našem území,"
vysvětluje Miloš Kozumplík, znalec vína z Veselý na Moravě. Pro česká vína zároveň začíná další kolo boje o místo na trhu. Po jarním vstupu do Evropské unie padly určité obchodní bariéry a konkurence se výrazně zvýšila. Podle prezidenta Českomoravského svazu vinařských podniků Antonína Šťastného by ale naši vinaři neměli jít cestou některých svých zahraničních kolegů, kteří nabízejí nekvalitní víno za nízkou cenu.
"My bychom levná stolní vína v našich podmínkách neměli vůbec vyrábět, protože máme podmínky na vína přívlastková, tedy vyšší kvality - výběry z hroznů a pozdní sběry. U nás je stále tendence, že stolní vína jsou drahá a špičková vína jsou levná."
Tak to byl prezident Českomoravského svazu vinařských podniků Antonín Šťastný.