Nova: Bublan bude řešit situaci v Útvaru pro odhalování korupce

Nový ministr vnitra František Bublan bude řešit situaci v Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Této elitní jednotce podle jejích detektivů hrozí kolaps, protože musí vyšetřovat i drobné případy. Informovala o tom televize Nova.

Podle ní má 250 detektivů útvaru na starosti 800 případů. Nova uvedla, že útvar sice vznikl pro boj s nejzávažnější hospodářskou kriminalitou, například tunelováním za miliardy, v současné době se ale detektivové musejí zabývat i méně závažnými případy, kdy jde třeba o korupci za pár set korun. Vše má podle Novy za následek to, že policisté přebíhají od jedné kauzy ke druhé a na stolech se jim hromadí stohy nevyřešených případů.

"Tento útvar je dosti přetížený, mluvili jsme o tom s policejním prezidentem, aby se soustředil pouze na to, co je skutečně závažné; závažné korupční aféry, závažná hospodářská kriminalita," řekl Nově Bublan. Podle něj by situaci měla trochu zlepšit i nedávno vzniklá finanční policie. K ní se však nedaří získat dostatek zkušených policistů, uvedla Nova.