Novák porazil Denta 2:1 na sety a vyhrál tenisový turnaj v Tokiu

Jiří Novák vyhrál tenisový turnaj v Tokiu. V nedělním finále porazil Američana Taylora Denta 5:7, 6:1, 6:3 a vedle prémie 118 tisíc dolarů si připsal šestý triumf na okruhu ATP v kariéře. Devětadvacetiletý hráč předtím naposledy zvítězil loni v červenci v Gstaadu ve Švýcarsku. S Dentem měl Novák na světových turnajích dosud vyrovnanou bilanci 1:1. V jediném letošním utkání se radoval třiadvacetiletý Američan, jenž v dubnu v Monte Carlu vyhrál v prvním kole ve dvou setech. Jejich tokijské finále v areálu Ariake Colosseum trvalo hodinu a tři čtvrtě.

Dent v semifinále vyřadil Bohdana Ulihracha, Novák v sobotu zvítězil nad bývalým prvním hráčem světa a nejvýše nasazeným Australanem Lleytonem Hewittem. "Celý týden jsem se cítil velmi dobře. Porazil jsem tady několik velmi dobrých hráčů, například Srichaphana, Hewitta a dnes i Denta, a do finále jsem postoupil i ve čtyřhře," připomněl.

Z deblového finále ale poté Novák, který hrál s Petrem Pálou, odstoupil za stavu 1:5 v úvodním setu, podle agentury AP kvůli bolestem břicha. "Začal jsem je cítit už ve finále dvouhry. Myslel jsem si, že budu v deblu v pořádku, ale po pauze se to ještě zhoršilo," vysvětloval Novák. Z prvenství se tak mohla stejně jako před týdnem v Šanghaji radovat česko-americká dvojice Pavel Vízner, Jared Palmer. Mužská část tokijského turnaje byla dotována částkou 690 tisíc dolarů.