Před 100 lety se narodil Jaroslav Drobný - vítěz Wimbledonu i mistr světa v hokeji

Jaroslav Drobný (vlevo) přijímá gratulace od Jacka Arkinstalla po finálovém zápase na turnaji v Erlangenu v roce 1955

V hokeji získal pro Československo první titul mistra světa (1947), ve Wimbledonu hrál za čtyři různé státy.

Jaroslav Drobný | Foto: Joop van Bilsen,  Anefo,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0 NL

Na samý vrchol dvou rozdílných sportovních disciplín přivedly Drobného všestranný talent a vypilovaná technika. Hokejovou ligu hrál za ČLTK, jako střední útočník patřil do reprezentace, s níž vybojoval na MS 1947 zlatou medaili a na Zimních olympijských hrách v roce 1948 získal stříbro.

Stejně jako hokej miloval i tenis. Zřejmě i proto, že se v Praze narodil nedaleko tenisových kurtů. Byl desetinásobným mistrem republiky v tenisu. Vítězství v mužské dvouhře ve Wimbledonu v červenci 1954 ale vybojoval už jako občan Egypta. Důvodem k opuštění vlasti se Drobnému stala jediná facka ve švýcarském Gstaadu, kterou uštědřil v roce 1949 mladičkému funkcionáři Janu Zelenkovi, pozdějšímu řediteli Československé televize. Drobný se bál vrátit domů a přijal tedy nabídku tehdejšího egyptského krále k reprezentaci jeho země. Po roce 1955 získal britské občanství a natrvalo se usadil v Londýně. Kromě Wimbledonu ještě dvakrát vyhrál French Open. V roce 1983 byl uveden do tenisové Síně slávy. Zemřel nedlouho před svými osmdesátinami 13. září 2001 v Londýně.

Jaroslav Drobný,  Rob van Meegeren,  Huib Wilton a Bernard Destremau na kurtu v parku Marlot v Haagu | Foto: van Duinen,  Anefo,  Wikimedia Commons,  CC0 1.0 DEED

Jaroslav Drobný hrál ve Wimbledonu poprvé v roce 1938, tedy ve věku 16 let. O rok později, po německé invazi a okupaci Československa, oficiálně reprezentoval Protektorát Čechy a Morava. Po druhé světové válce hrál ve Wimbledonu opět jako československý občan. Wimbledon získal jako egyptský občan a se slavným turnajem se rozloučil v britských barvách.

klíčové slovo:
  • Výročí týdne

Související