Obce po tornádu připomínaly katastrofický film, teď pomalu vstávají z popela

První hodiny a dny po tornádu připomínaly obce v Podluží dystopickou krajinu z katastrofického filmu. Pahýly stromů, trosky v ulicích, střešní trámy zlámané jako sirky, auta pomačkaná jako krabičky od cigaret. Díky práci místních a dobrovolníků, hasičů i armády se deset dní po živelní pohromě celkový obraz změnil k lepšímu. Návrat do normálu ale bude dlouhý. Tři vesnice a jeden městys na Břeclavsku a Hodonínsku teď působí spíše jako jedno velké staveniště.

Lidé, kteří kvůli tornádu přišli o střechu nad hlavou, mají nabídky ubytování z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Většina jich ale chce zůstat v domovské obci, kde je čekají opravy domů, případně musí stavět prakticky od základů. Jako provizorium na potřebnou dobu by mohly posloužit mobilní domy, řekl novinářům hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Krajský úřad dal dohromady katalog různých možností, jako je ubytování složené z buněk nebo montované domky. Po prodlouženém víkendu chce kraj přesně zjistit, kolik lidí bude potřebovat dlouhodobé náhradní ubytování.

V komplikované situaci jsou lidé s exekucemi. Pojistné, co dostanou na obnovu bydlení, jim podle hejtmana ale nikdo vzít nemůže. Otázkou je osud peněz ze sbírek. V úterý se kvůli tomu uskuteční jednání se starosty, organizátory sbírek a asociací zastupující lidi v exekuci.