Moravské Toskánsko. Vlnitá krajina jižní Moravy patří v Česku mezi nejfotografovanější

Jižní Morava

Zvlněná pole místy narušená remízky či ostrůvky lemovaná osamělými stromy a kapličkami. Specifický charakter jihomoravské krajiny, přezdívané Moravské Toskánsko, se nenachází nikde jinde v Česku a také na světě je málo k vidění. Také proto tam jezdí lovci snímků z celého světa.

Žádné elektrické dráty, továrny, vysoké komíny či výškové budovy nenarušují dechberoucí malebnou krajinu zvlněných polí táhnoucích se až k obzoru. Krajině v okolí Kyjova, o rozloze několik desítek kilometrů čtverečních, se říká Moravské Toskánsko, protože svoji atmosférou připomíná proslulý kraj ve střední Itálii.

Přestože lidé považují zvrásněnost krajiny Moravského Toskánska pouze za přírodní, ve skutečnosti jde tak trochu i o lidské dílo. Na krajinném rázu se totiž podepsala i bohatá těžba nerostných surovin, která zde za komunismu probíhala.

Ta sice před desítkami let sice skončila, téměř celá oblast je ale silně poddolovaná. Štoly se pak postupně začaly propadat a tak se k původním terénním vlnám v polích přidávají další a vytvářejí úžasnou a výjimečnou mozaiku Moravského Toskánska.

Jižní Morava | Foto: Jindra Jindrich,  Pixabay,  Pixabay License

Mezi 50 nejkrásnějších míst světa

Oblast tak láká nejen milovníky dobrého vína, ale je také oblíbená mezi fotografy. Právě díky nim se Moravské Toskánsko dostalo do širšího povědomí. Fotky magické krajiny, které sdíleli na sociálních sítích a fotografických serverech, zaujaly natolik, že se internetem začaly šířit velkou rychlostí.

Za krásnými záběry začali na jižní Moravu jezdit lidé nejen z okolních zemí, ale z celého světa. Jsou mezi nimi například Japonci, Jihokorejci či Američané.

„Když jsem poprvé viděla na sociálních sítích fotky Moravského Toskánska, nevěřila jsem, že je vůbec taková krajina někde v Česku. Ta nádherná barevnost, vlnky, stromy… Myslela jsem si, že to vytvořil počítačový program. Byla jsem zvědavá a tak jsem se tam sama vydala. A od té doby si sem nejen pro nádherné snímky jezdím pravidelně v každém ročním období,“ uvedla jedna z uživatelek sociálních sítí.

Podle znalců sice nelze jednoznačně říct, kdy je krajina Moravského Toskánska nejkrásnější. Ideální období pro návštěvu a fotografování je ale podle nich jaro, kdy se vše začne zelenat, rozkvetou keře a stromy v polích. Lákavý je ale pro ně také mlžný a barevný podzim. V zimě zase krajinu pokryje sníh a lze pozorovat velká stáda volně žijících zvířat, která se shromažďují a hledají potravu.

Podobných lokalit s výrazně zvlněnými kopci, jakou se pyšní Moravské Toskánsko, na světě moc není. Kromě italského Toskánska je to ještě krajina kolem města Palouse na severozápadě USA. Časopis Condé Nast Traveller zařadil působivou zvlněnou krajinu jižní Moravy mezi 50 nejkrásnějších míst na Zemi.

10
49.009951600000
17.124938960000
default
49.009951600000
17.124938960000
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.