Obce: Provozovatelé videoterminálů odmítají platit poplatky

Provozovatelé videoloterijních terminálů (VLT) odmítají platit poplatky, které mohou za tato zařízení obce nově vybírat. Tvrdí to zástupci Prahy a Přerova, kteří se s tímto problémem setkali. Podle Marka Hermana z Asociace provozovatelů kurzových sázek (APKURS) firmy chtějí platit, ale zákon je špatně napsaný a používá nejasné pojmy. "Používá například pojem jiná technická zařízení, zákon přitom tento pojem nezná. ... Je v tom zmatek a chaos, každý si některé pojmy vykládá jinak," uvedl. Zástupci asociace proto podle něj jednají v ministerstvem financí o vymezení některých pojmů.

Vybírat poplatky za VLT umožňuje obcím novela zákona o podpoře sportu. Zákon na začátku června podepsal prezident. Mnohé radnice následně vydaly vyhlášky, v kterých stanovily výši poplatku. Nejvyšší možný roční poplatek za jedno takové zařízení činí 20.000 korun. "Když už nemůžeme videoloterijní terminály regulovat, tak ať z toho mají alespoň městské části peníze na dětská hřiště a podobně," řekl ČTK náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS). Podle něj ale dosud radnice žádné peníze nedostaly. "Provozovatelé říkají, že novela je tak neurčitá, že nemusí platit," poznamenal.

Stejnou reakci vyvolalo zpoplatnění provozu videoloterijních terminálů a dalších herních zařízení, která povoluje ministerstvo financí, mezi jejich provozovateli v Přerově. Příslušná vyhláška schválená zastupiteli tam platí od začátku srpna. "Situaci nám to určitě ztěžuje mimo jiné ve vztahu k přípravě rozpočtu na příští rok. Není jisté, zda z provozu těchto herních zařízení budeme mít příjem," řekla ČTK Hana Kliková z přerovského magistrátu.

Autor: Peter Gabaľ