Herní automaty v Praze skončí do tří let, ruletu si v kasinu zahrajete

Foto: Michaela Danelová, archiv ČRo

V Praze začne od ledna platit zákaz tzv. technických her, tedy herních automatů a videoloterijních terminálů. Automaty by měly zmizet do tří let tak, jak jim budou končit licence.

Hana Marvanová | Foto: Matěj Pálka,  Český rozhlas

Zákaz automatů povede podle radní Hany Marvanové (za STAN) k vymizení podniků, které jsou sice registrovány jako kasina s živou hrou, ale ta je zastoupena pouze neatraktivními koly štěstí nebo stoly na kostky. Takových podniků je ze 101 kasin podle Marvanové většina.

"Chceme regulovat hru na automatech, které jsou nejvíce nebezpečné z hlediska vzniku závislostí. Nadále bude možné v městských částech, které o to požádaly, konkrétně v 16 městských částech, provozovat kasina s živou hrou, tedy ruletu s krupiéry."

Většina městských částí zvolila úplný zákaz hazardu

Foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo

Principem vyhlášky je povolit tzv. živou hru v městských částech, které si nezvolí nulovou toleranci, a zakázat technické hry na celém území Prahy. Z 57 městských částí jich 41 zvolilo úplný zákaz hazardu, několik radnic neúspěšně požadovalo stanovení výjimek ze zákazu pro vybrané podniky.

Diskuse, která trvala čtyři a půl hodiny, se vedla také o finančních dopadech. Město loni získalo od státu z hazardní daně skoro 770 milionu korun, z toho zhruba 422 milionu právě z technických her, tedy automatů. Magistrát polovinu z této částky rozděluje mezi městské části podle počtu obyvatel, zbytek si ponechává. Peníze musí jít ze zákona na podporu sportu, kultury, školství a sociální oblasti. Podle Marvanové bude magistrát městským částem ztrátu kompenzovat.

Opozice: Vzniknou herny za Prahou a ubude peněz

Jakub Stárek,  foto: archiv ODS

Podobu vyhlášky kritizovali opoziční zastupitelé z ODS a hnutí ANO. Podle nich vyhláška přinese výpadek příjmů a může mít opačný efekt než zamýšlené omezení hazardu.

"Z peněz, které jsou nám přerozdělovány, byť u nás nejsou tvořeny, jsou investovány do řady programů - sociálních a zejména sportovních. V současné době finanční prostředky na podporu těch projektů jinak nemáme," uvedl Jakub Stárek z ODS.

Šéfovi klubu ANO Patriku Nacherovi vadilo, že se Praha pohybuje mezi extrémy. Nejdřív mohly být hazardní přístroje téměř všude, teď budou muset zmizet i z kasin. Nulová tolerance podle něj povede ke vzniku tajných heren nebo přechodu k sázení na internetu.

Foto: PIRO4D,  Pixabay,  Pixabay License

Podle opozice vyhláška snížení počtu kasin nepřinese. Zákazem automatů začnou vznikat kasina hned za Prahou. Plošné povolení živé hry podle zástupců opozice také vezme městským částem i magistrátu možnost kontrolovat, kde kasina - byť bez automatů - vzniknou.