ČR je rájem hazardu

0:00
/
0:00

Hazardní průmysl má v ČR na růžích ustláno. Vždyť na jeden výherní automat u nás připadá pouhých 170 obyvatel zatímco např. ve Francii je jich 18 tisíc. Česko se také "chlubí" 190 kasiny, zatímco Rakousko jich má pouze 12, Belgie 9 a např. v Norsku a Irsku byste nenašli ani jediné. Rozmachu heren u nás dlouhodobě pomáhá neuvěřitelně vstřícná legislativa.

S legislativními změnami, které by hazard v Česku více regulovaly a přiblížily ho tak zemím EU, přichází v pravidelných intervalech bývalý senátor a člen SNK-ED Josef Novotný. Podle něj je potřeba zisky z hazardu především přímo zdanit.

"Přímé zdanění je transparentní tak jak u všech obchodních společností, kterými hazardní firmy většinou jsou, ale u nás jsou náhražkové formy. Např. odvody na veřejně prospěšné účely, nezdanění manipulačního poplatku, odvod poplatků na státní dozor a některé místní poplatky. To by se mělo všechno sjednotit na transparentní zdanění, které by bylo daleko výhodnější pro veřejné subjekty."

Vzhledem k neutěšené situaci je podle Novotného potřeba tuto problematiku řešit hned.

"V současné době by měla vláda nechat marných pokusů a lživých prohlášení, že něco chystá a udělá. Měla by umožnit přijetí novely, která je připravena a snížit stupeň rozvolnění. Udělat to do konce roku, aby hazard v příštím roce více odváděl na daních a méně škodil."

Josef Novotný
Josef Novotný už se musí cítit jako pověstný Don Quichote de La Mancha. Na druhé straně barikády totiž stojí lobbisté, kterým mnozí poslanci a senátoři rádi naslouchají. Takto silnou lobbistickou kliku už snad u nás mají pouze tabákové koncerny, kterým se přes odpor většiny společnosti daří za pomoci poslušných poslanců a senátorů pravidelně zablokovat jakákoliv protikuřácká opatření. Novotný je v otázce sněmovního lobbingu nezvykle otevřený a konkrétní.

"Když jsme projednávali první novelu, kterou jsem připravil v roce 2006, tak přiběhl na poslanecký klub ČSSD exministr Tvrdík a dával senátorů noty, jak mají hlasovat a na klub ODS přišel tehdejší ministr financí Tlustý se stejným posláním. Tito vyslanci byli představiteli lobbingu hazardních společností. Jednoznačně jsem je tam viděl a je třeba se jich ptát, proč měli najednou takovou péči."

Generální ředitel společnosti Sazka, o kterou v případě legislativních změn půjde především, přišel s návrhem, aby se hrálo pouze na automatech, které by uměly přečíst osobní údaje např. z občanského průkazu. Podle něj by se tím zamezilo gamblerství nezletilých či příjemců sociálních dávek. Novotný se proti tomuto návrhu ostře staví.

"V ČR, kde míra korupce v celém povolovacím procesu hazardního hraní je tak veliká, že patříme k největší herně světa, tak to není možné. Jsem rozhodně proti tomu, aby se někdo registroval občanským průkazem, protože to by se tato skupina nešťastníků dostala do pevné vazby s hazardní lobby."

Pravomoc registrace či kontroly by nesvěřil ani státu.

"Já si myslím, že náš stát je do velké míry už privatizován. Státní správa proniká do policie, soukromých nebo obecních vysokých škol - kupují se tady tituly a další různé věci. Svěřit to státním úředníkům je také velmi nebezpečné."