Obraz Oskara Kokoschky Žena a Otrok se za 200 milionů korun neprodal

Obraz Oskara Kokoschky Žena a Otrok (Frau mit dem Sklaven) vyvolávaný ze rekordní sumu 200 milionů korun se na aukci v Praze neprodal. Tuzemský aukční rekord tak nadále patří obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který se loni prodal za 123,6 milionu korun. Kokoschkův obraz nabízela aukční síň Adolf Loos Apartment & Gallery, v aukci se prodalo několik děl za milionové částky.

Kokoschkův obraz je dramatický nejen expresivním vyobrazením muže a ženy, ale také svým osudem a příběhem. Obraz z roku 1920 měl mnoho majitelů, podle katalogu aukční síně, která pořádala aukci, ho před rokem 1929 zakoupil německý právník a sběratel židovského původu Fritz Salo Glaser. Po nástupu nacistů k moci v roce 1933 přišel jako Žid o svou právnickou praxi, po roce 1937 nemohl pokračovat ani v práci daňového poradce. Musel začít prodávat umělecká díla, aby uživil rodinu a zaplatil daň z židovského majetku. Obraz v roce 1942 získal hluboko pod tržní cenou německý podnikatel a sběratel umění Hans Dittmayer, Glaserova sbírka byla převezena do Petrovic a v roce 1945 do Prahy.

V září 1945 ho české úřady zatkly kvůli spolupráci s nacistickým režimem. Na jaře 1946 zemřel a jeho rodina byla z Československa deportována. Pravděpodobně mezi příchodem do Prahy a svým zatčením Dittmayer Kokoschkův obraz prodal přes Galerii Václava Hořejše. Poté byl obraz v několika soukromých sbírkách. Před 15 lety se o něj přihlásili Glaserovi dědicové a uplatnili restituční nárok. Prodej obrazu tak měl přinést i peníze na uspokojení jejich nároků, měl i vývozní povolení od českého státu.