Jaro, pastel od Jana Zrzavého, je vystaven poprvé po sto letech. Půjde do aukce

Tomáš Hejtmánek s obrazem Jaro Jana Zrzavého

Jedno z nejpůvabnějších děl malíře Jana Zrzavého půjde 6. června do aukce. Nový majitel nyní může pastel nazvaný Jaro získat od 3 200 000 korun. Taková je jeho vyvolávací cena.

Dosud nikdy nevystavované dílo je nyní k vidění v galerii Arthousu v Praze.

"Mistr Zrzavý obdivoval Leonarda da Vinciho. I v tomto obraze je něco z té jeho tajemnosti. Je zde sedící jinoch, jsou zde jeho vzpomínky na dětství, na krajinu jeho mládí - Českomoravskou vrchovinu. Je zde samozřejmě i tajemné gesto jinocha a samozřejmě záhadná pyramida, která je uprostřed toho obrazu. Takže doufejme, že se ještě dozvíme některé taje tohoto obrazu."

Jan Zrzavý,  Jaro,  pastel,  1927 | Foto: Arthouse Hejtmánek

Jak dodal Tomáš Hejtmánek, majitel galerie a aukční síně, znovunalezené dílo je v perfektním stavu. Díky zvolené technice pastelu, která dobře odolává zubu času, se na něm navíc zachovaly všechny barvy tak, jak je Zrzavý v roce 1927 nanesl na papír.

Jan Zrzavý,  'Mládí'  (Jaro),  olej,  1924 | Foto: Galerie výtvarného umění v Ostravě

"Pastel je ta nejstálejší technika, co se týče stálosti barev. Proto byla používána různými autory, i předchůdci Jana Zrzavého jako Jan Preisler nebo Max Švabinský. Najdete i spoustu světových autorů, kteří používali pastel jako techniku, která se skutečně vyrovná i oleji.

"Existují celkem čtyři varianty tohoto díla. Dvě jsou kresby uhlem. Potom je veliký olej, který se dnes nachází v ostravské galerii. A tato čtvrtá verze je pastel na papíře. Technika, která zdánlivě vypadá jako méněcenná, nicméně v tomto případě šlo o významné dílo, kterého si sám Zrzavý velmi považoval."

Zrzavého Jaro bylo součástí významné sbírky

Podle Hejtmánka Zrzavý pastel dokonce preferoval, protože byl zklamaný barevnými změnami, které prodělaly některé jeho olejomalby. A jak se ověřovala pravost díla?
Jak jste ověřovali pravost díla?

Jan Zrzavý | Foto: APF Český rozhlas

"V tomto případě nebylo ani zvlášť potřeba ověřovat, protože dílo bylo z velmi významné sbírky. Bylo dokonce součástí celé veliké sbírky díla Jana Zrzavého. Ještě v té sbírce se nacházely čtyři další obrazy. Nicméně každá věc potřebuje trochu ověřit, takže dílo prošlo restaurátorským průzkumem a samozřejmě velmi podrobným kunsthistorickým posudkem," dodává galerista Hejtmánek.

Jan Zrzavý si musel cestu k malířství pracně prošlapat. Umění studoval soukromě, z UMPRUM byl totiž vyloučen a na pražskou Akademii výtvarných umění se hlásil čtyřikrát - bez úspěchu. Vojtěch Hynais, autor současné opony Národního divadla, prý jeho rodičům vzkázal, že by bylo lepší nechat syna vyučit zahradníkem.

Jan Zrzavý,  Kleopatra,  1942–1957 | Foto: Národní galerie Praha

Dnes patří mezi nejoblíbenější české autory a ani sběratelé a investoři si ho nenechávají ujít. Zrzavého aukční rekord v hodnotě přes 28 milionu korun drží od roku 2020 obraz Fantastická krajina z roku 1913. Druhý nejdražší obraz v tuzemské aukci - Královna moří, byl prodán za 27,28 milionu korun (včetně aukční přirážky).

Výstava v Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči ukáže vedle Jara Jana Zrzavého i obraz Maska III Františka Muziky, plastiky Bohumila Kafky nebo kresby Ondřeje Sekory.

František Muzika,  Maska III,  olej,  1946 | Foto: Arthouse Hejtmánek
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Jana Bryndová , Magdalena Bičíková | Zdroj: Český rozhlas
klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • 10 nejznámějších českých malířů

    Jejich malby zdobí foyer Národního divadla, Obecní dům nebo Pražský orloj. V cyklu RPI představujeme umělce, kterým se podařilo uspět ve světovém měřítku.