Ocenění za české rozhlasové relace

Helena Miškufová během krajanské konference v roce 2012

Již 80 let mohou nejen příslušníci národnostních menšin na Slovensku poslouchat národnostně-etnické vysílání Slovenského rozhlasu. První občasné vysílání z košického rozhlasového studia bylo určeno Maďarům, další po několika letech Rusínům. Redakce samostatného národnostně-etnického vysílání existuje od 1. prosince 1934. A právě toto výročí – 80 let existence specifického vysílání si na slavnostním setkání připomněli ti, kteří vysílání pro Čechy, Němce, Poláky, Romy, Rusíny a Ukrajince v košickém studiu Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) připravují.

Generální ředitel RTVS Václav Mika udělil ocenění za přínos pro národnostní vysílaní a za jeho rozvoj některým rozhlasovým osobnostem, které jak po profesionální, tak lidské stránce mimořádně plnili svoji úlohu. Odevzdával je ředitel Rádia Patria Attila Lovász. Mezi oceněnými byla také Helena Miškufová, která se zasloužila o vznik českého vysílání ve Slovenském rozhlase a již patnáct let ho připravuje. Ve své zdravici připomněla začátky českého programu, které bylo vysílané ještě z prešovského studia Slovenského rozhlasu, dnes již neexistujícího.

To se orientovalo především na relace pro Ukrajince a Rusíny, záhy po rozpadu Československa přidalo německé vysílání. České začalo v prosinci 1999, představovalo dvě dvacetiminutové relace v měsíci, ale bez patřičného hudebního zázemí. Jak uvedla Helena Miškufová, za honorář, který tehdy dostávala, kupovala CD s českou hudbou, aby vůbec měla čím doplňovat slovo. Přátelsky tehdy pomohli kolegové z Českého rozhlasu - Radia Praha. A tyto kontakty trvají dodnes. V současnosti české vysílání představuje hodinový magazín, který je občas, podle termínů vysílání, doplněný o Kulturní revue Bohemia.

Slavnostní setkání doplnil pestrý koncert, během kterého vystoupili za jednotlivé národnosti známí interpreti. Moravské a polské lidové písně měla vedle rusínských a slovenských ve svém repertoáru skupina vedená Ondrejem Kandráčem, známá po celém východním Slovensku. Při českých krajanských organizacích na Slovensku totiž neexistuje ani jeden soubor nebo kapela, která by se českému či moravskému folkloru věnovala.

klíčové slovo:
spustit audio