Od 1. března bude v Jeruzalémě zřízena pobočka české ambasády

Pobočka českého velvyslanectví v Tel Avivu bude v Jeruzalémě zřízena od 1. března. Úřadovna bude sestávat z diplomata a administrativního pracovníka. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) o tom rozhodl minulý týden. Projednat by to v nejbližší době měla vláda. V Jeruzalémě má nyní Česká republika honorárního konzula. Ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že nejde o zřízení nového zastupitelského úřadu, ale o služby pro občany ČR. Věc také podle něj nesouvisí s mírovým procesem na Blízkém východě. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka je otevření pobočky české ambasády součástí dlouhodobého procesu, během kterého byl v Jeruzalémě otevřen Český dům nebo honorární konzulát.

Větší diplomatickou vstřícnost vůči Izraeli prosazuje především prezident Miloš Zeman, který dlouhodobě volá po přesunutí velvyslanectví do Jeruzaléma. Vláda k takovému kroku dosud nepřistoupila.Své ambasády takto přestěhovalo několik států včetně USA, jejich rozhodnutí vyvolalo ostrou reakci Palestinců či arabského světa.

Honorární konzulové, které má ČR v Izraeli ještě v Ejlatu a Haifě, podle ministerstva zahraničí z titulu své funkce mohou pomáhat českým občanům v nouzi jen v omezeném režimu. Jde o čestnou a neplacenou funkci bez komplexních diplomatických pravomocí, například pro náhradní cestovní doklady tak nyní občané ČR musejí do Tel Avivu. Po vzniku nové úřadovny by mohli žádat i v Jeruzalémě.