Česko otevře v Jeruzalémě pobočku své ambasády, Izrael to vítá

Jeruzalém

Ministerstvo zahraničních věcí se rozhodlo posílit české velvyslanectví v Izraeli. Příští rok otevře v Jeruzalémě pobočku ambasády. Podle ministerstva nejde o zřízení nového zastupitelského úřadu, ale o služby pro české občany.

Tomáš Petříček,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

O vzniku úřadu ve středu mluvil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se svým izraelským protějškem Gabim Aškenazim.

"Stručný a přátelský rozhovor potvrdil přetrvávající pozitivní a strategický vztah Česka s Izraelem. Ten bude přispívat k naplňování dlouhodobé vize Evropské unie ohledně mírového uspořádání mezi Izraelem a Palestinci s Jeruzalémem jako budoucím hlavním městem dvou států," uvedlo na webu české ministerstvo.

Gabi Aškenazi,  foto: ČTK / AP Photo / Alex Kolomoisky

Izraelský ministr zahraničí Aškenazi na twitteru napsal, že Petříčkovi pogratuloval k rozhodnutí, které podle něj "podtrhuje vzájemné pevné přátelství a strategické partnerství".

Služby českým občanům

Česko má v tuto chvíli v Izraeli zastoupení na úrovni velvyslanectví a trojice honorárních konzulátů - v Jeruzalémě, Ejlatu a v Haifě. Nově tak bude v Jeruzalémě působit také jeden z diplomatů zastupitelského úřadu Tel Aviv.

Turisté v Jeruzalémě,  foto: zeevveez,  Flickr,  CC BY 2.0

„Chceme dál posilovat naše vztahy a přiblížit služby ministerstva zahraničí českým občanům, kterých jezdí do Izraele dvojnásobně více než před čtyřmi lety,“ napsal na twitteru ministr Tomáš Petříček (ČSSD).

Ministerstvo uvedlo, že se zájem o Izrael ze strany českých turistů zvyšuje. Zatímco v roce 2016 navštívilo Izrael asi 17 tisíc českých turistů, v roce 2019 už to bylo více než dvakrát tolik.

Honorární konzulové přitom podle ministerstva mohou pomáhat českým občanům, kteří se v zemi ocitnou v nouzi, jen v omezeném režimu. Jde o čestnou a neplacenou funkci bez komplexních diplomatických pravomocí. Například pro náhradní cestovní doklady tak musí čeští občané nyní do hlavního města. Zřízením nové úřadovny by mohli žádat i v Jeruzalémě.

Dlouhodobý proces

Rudolf Jindrák,  foto: Jana Přinosilová,  archiv ČRo

Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka je otevření pobočky české ambasády součástí dlouhodobého procesu, během kterého byl v Jeruzalémě otevřen Český dům nebo honorární konzulát.

V hierarchii diplomatických zastoupení jde o druhý nejvyšší stupeň, řekl ČTK. V diplomatické úřadovně bude podle něj pracovník, který bude mít na starosti politickou, ekonomickou a také konzulární agendu.

Podle Jindráka bude nyní česká diplomacie hledat vhodné umístění pobočky. Její otevření odhaduje v řádu týdnů či měsíců.

Velký skok

Michael Žantovský,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Otevření pobočky ambasády uvítal bývalý velvyslanec v Izraeli Michael Žantovský. Podle něj jde o "velký skok pro českou diplomacii". Ukazuje to dlouhodobě větší vstřícnost české zahraniční politiky vůči Izraeli. žantovský neočekává, že tento krok vyvolá velkou kontroverzi, protože kdysi velmi výbušná problematika diplomatického zastoupení v Jeruzalémě je už v mezinárodním měřítku „odtabuizována".

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na twitteru uvedl, že otevření oficiálního diplomatického zastoupení je výsledkem „trvalého úsilí“ prezidenta Miloše Zemana a dalším krokem vedoucím k přesunu ambasády do Jeruzaléma.

Jeruzalém | Foto: joiseyshowaa,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

Odpůrci tohoto přesunu ale tvrdí, že je třeba počkat, dokud se nevyřeší letitý konflikt mezi Izraelem a Palestinou, jehož součástí je i spor o status Jeruzaléma. Přestěhování ambasády a uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele by podle nich znamenalo porušení rezolucí OSN.

Ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že zřízení nové adovny nijak nesouvisí s probíhajícím mírovým procesem na Blízkém východě. "Nepředjímá jeho výsledky ani nijak nemění dlouhodobou českou pozici v rámci tohoto procesu,“ uvedlo ministerstvo.