Odboráři podle Středuly dnes po protestu s ministrem práce jednat nebudou

Odboráři se dnes po své pražské demonstraci proti krokům vlády s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) nesejdou. Podle informací ČTK se měla schůzka konat odpoledne po skončení pražské demonstrace. Jednání by však bylo jen v případě, že by s předáky chtěla jednat takzvaná K5, tedy lídři pětice vládních stran. ČTK to sdělil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. K jednání K5 s odbory vyzval v neděli.

Podle informací ČTK se měli odboráři s Jurečkou sejít po skončení demonstrace, schůzku zrušili. Jurečka kvůli stávce, protestům a možnému jednání zrušil svou dnešní cestu do Bruselu na zasedání unijních ministrů práce a sociálních věcí. Protest respektuji, ale jeho forma není v tuto chvíli úplně nejšťastnější, řekl ČT ministr Jurečka. Prostor pro dialog podle něj pořád existuje.

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci či nedostatku peněz na školství. Odboráři jsou spokojeni s dnešními protesty proti vládě. Ta by se podle Středuly měla zamyslet nad tím, jak za dva roky sjednotila lidi proti sobě. Odbory si stěžují na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. "Sociální dialog není to, že se sejdete ve stejné místnosti, ale to, že hledáte společně cestu a kompromisy, které by pomohly všem," uvedl. Členové kabinetu naopak opakují, že s odboráři jednají. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odmítá konfrontační postoj odborů. Nelze plošně dávat peníze do školství či zdravotnictví a nezajistit jejich efektivní fungování, uvedl.