Odbory hovoří i o generální stávce, pokud by byla omezena zaměstnanecká práva

Milan Štěch (vlevo) a Jiří Paroubek, foto: Autor

Odbory svolávají na 26. listopadu do Prahy velkou demonstraci na podporu přijetí nového zákoníku práce a proti omezování zaměstnaneckých práv. V úterý se s vedením odborů sešel premiér Jiří Paroubek. Zdůraznil přitom, že pro sociální demokracii je nový zákoník práce prioritou. Šéf největší odborové centrály Milan Štěch připustil, že některé sporné paragrafy zákoníku by ještě mohly být jinak formulovány. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Milan Štěch  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: Autor
Nový zákoník práce vláda schválila proti vůli koaličních lidovců a podporu nemá ani v Unii svobody. Ostře kritizují novou právní normu i představitelé zaměstnavatelů. Sociální demokracie tvrdí, že zákoník přináší revoluční změnu oproti současnému stavu. Zatímco dnes platí v našem pracovním právu zásada, že, co není dovoleno, je zakázáno, napříště by tomu mělo být naopak: co není zakázáno, je dovoleno. Kritici nového zákoníku ale připomínají, že formálně je to sice pravda, jenže je zároveň nutné vyhovět 384 paragrafům zákoníku. Pak je tedy možné položit otázku, co je vlastně povoleno? A z tohoto pohledu návrh zákoníku není dostatečně liberální. Podle odborů jsou naopak práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů v nové normě vcelku vyvážená. Na úterní schůzce s vedením odborových svazů premiér Jiří Paroubek přislíbil, že sociální demokracie udělá vše pro to, aby zákoník ve sněmovně prošel. Premiér také uvedl, že jeho strana si nechala udělat k navrhovanému zákoníku práce reprezentativní průzkum veřejného mínění. Zároveň Jiří Paroubek v podstatě podpořil chystanou demonstraci odborů.

"Je vysoká podpora zákoníku práce. Předpokládám, že po těch akcích, které odbory udělají příští měsíc, se ta podpora ještě zvýší. Jde nám o tom, aby tato podpora kulminovala v okamžiku třetího čtení v Poslanecké sněmovně."

Největší spory vyvolávají v návrhu zákoníku hlavně pravomoci odborů. Podle nové normy by odbory měly například kontrolovat bezpečnost práce a při jejím ohrožení by mohly rozhodnout o zastavení výroby. Proti tomu jsou zaměstnavatelské svazy. Podle podnikatelů tak odboráři chtějí vlastně ovlivňovat hospodářskou politiku firem. Kritici zákoníku práce považují takovou možnost za protiústavní. Premiér Paroubek ještě některé úpravy paragrafů připustil.

"Budeme usilovat o to, aby zákoník v zásadě prošel v té podobě, v jaké je. Možná se budeme snažit o úpravu ve dvou paragrafech, ale tak, aby to respektovalo současný obsah, to znamená, aby nebyla dotčena odborářská práva."

Milan Štěch,  foto: Autor
Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha by ale mělo jít jen o úpravu formulace příslušného paragrafu.

"Důležité je, že by to právo omezit výrobu, když hrozí nebezpečí ohrožení života, bylo upraveno jiným způsobem. Už jsme věc konzultovali s předsedou Legislativní rady vlády panem Zářeckým a formulace, která se nyní připravuje, by podle jeho názoru neměla být kolizní."

Milan Štěch odmítá tvrzení představitelů zaměstnavatelských svazů, že nový zákoník rozšiřuje neúměrně práva odborů. Pokládá ho přímo za lživé. I kvůli tomu prý chtějí odboráři demonstrovat.

"Demonstrace je na podporu zákoníku práce, proti návrhům, které jsou proti zaměstnancům, a dokonce proti lžím, které byly vypuštěny. My jsme dnes opět vyzvali zaměstnavatele, ať předloží k diskusi, kde jsou rozšiřována práva odborů. Byl to prostě demagogický pokus zviklat veřejnost, že se tady chystá něco špatného. Je to naprostá lež, které se - buď nevědomky nebo vědomě - ujaly některé sdělovací prostředky. Ať nám tedy zaměstnavatelé nebo ti, co to šíří, ukáží, v kterém paragrafu jsou rozšiřována práva odborů."

Odbory už před časem varovaly, že pokud by se připravovaný kodex změnil, jsou připraveny změnit demonstraci na jeho podporu v protest. A kdyby se schylovalo ke schválení normy s omezením zaměstnaneckých práv, Česká republika by prý směřovala ke generální stávce.