Zdravotnické odbory nesouhlasí se změnami platových tarifů

Námitkám odborářů proti plánovaným škrtům jsme už několikrát věnovali, informovali jsme o připravovaných protestech i jejich stanovisku k novému chystanému zákoníku práce. Ve čtvrtek předali odboráři své výhrady k úpravě platových tarifů zaměstnanců ve veřejné sféře ministerstvu práce a sociálních věcí.

Podle ministerstva by existovala jediná tabulka, zrušil by se růst základní mzdy podle odpracované praxe. Zaměstnavatelé by naopak měli mít možnost dát vyšší osobní ohodnocení. Nová tabulka by se netýkala zaměstnanců ve školství a úředníků krajů, měst a obcí, ty by do budoucna měli mít vlastní tarify. Ministerstvo uvádí, že návrh vychází z programu vlády snížit objem peněz na mzdy státních zaměstnanců o desetinu. Ministerstvo původně předložilo dva návrhy. Stávající předloha je podle odborářů ještě horší.

Změny v tarifech kritizují také zdravotnické odbory a Česká lékařská komora.

Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková říká, že chtějí zachovat současný systém.

Ivana Břeňková
"Například sestra ve zdravotnictví v desáté platové třídě, to je taková klasická sestra, která pracuje samostatně, celoživotně se vzdělává, tak při té původní tvrdé variante by na svém platovém tarifu přišla až o 9 600 korun a v tomto materiálu, který jsme měli ve čtvrtek na stole, tak je to až přes 10 000 korun. To je pro nás nepřípustné, já tomu vůbec nerozumím, že jsme tento materiál obdrželi."

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka jde o vzkaz ministerstva lékařům, že si buď vybojují důstojné platy silou, nebo emigrují. Lékařům by mohl klesnout plat měsíčně až o 14 tisíc korun, upozorňuje Kubek.

"Primář s dlouholetou praxí větší než 32 let, který dnes jako základní plat vydělává 33 240 korun by měl měsíčně přijít o 14 tisíc korun a plat těchto plně kvalifikovaných lékařů by se měl snížit o 42%. Ty návrhy jsou zcela mimo realitu."

Jaromír Drábek
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ale říká, že si lékaři návrh špatně interpretují.

"Ve skutečnosti je to tak, že ten návrh právě směřuje k tomu, abychom například kvalitní lékaře byli schopni lépe zaplatit. Lékaři už v dnešní struktuře mají poměrně výrazný rozdíl mezi přiznaným tarifem a celkovým platem. A my jenom dáváme větší motivaci, větší možnost zaměstnavatelům, aby ty skutečně kvalitní lékaře zaplatili ještě lépe."

Debaty o nových tarifech ještě nejsou u konce, odboráře čeká mimo jiné jednání s ministrem Drábkem i premiérem Petrem Nečasem.