Odbory ostře kritizují zákoník práce i snižování platů

min_prace_soc_veci1.jpg

Odboráři se bouří proti novele zákoníku práce, kterou navrhuje vláda. Podle největší odborové centrály v zemi, Českomoravské konfederace odborových svazů, novela zhorší postavení zaměstnanců v České republice. Jejich ochrana bude nejhorší v Evropské unii. Podrobněji teď Milena Štráfeldová

Foto: Evropská komise
Odborům vadí například řetězení pracovních smluv na dobu určitou až na pět let, zavedení pružných kont pracovní doby a zdvojnásobení doby, kdy je možné pracovat na dohodu o provedení práce. Odboráři kritizují vládu i za to, že s nimi návrh nekonzultovala.

"Celý ten návrh je nepromyšlený, nemá nic společného s ochranou pracovních míst a už vůbec ne se zřízením nových pracovních míst. Naopak dojde k dalšímu zhoršení situace na trhu práce, k dalšímu propouštění,"

řekl šéf odborového svazu KOVO Josef Středula a rovnou pohrozil protesty. Proti některým návrhům v zákoníku práce jsou tentokrát i podnikatelé. Potvrdila to ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

Jaromír Drábek,  foto: ČTK
"Podle našeho názoru jsou některé návrhy zaměřeny s cílem naplnit státní pokladnu a neberou příliš ohled na zájmy a ekonomické možnosti zaměstnavatelů."

Odbory chtějí na čtvrtečním jednání tripartity vládu přesvědčit o legislativních změnách. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se jednání nebrání. Tvrdí ale, že zákoník zaměstnance chrání dostatečně.

"Jsou tam zapracována opatření, která právě naopak mají umožnit mnohem lepší postavení zaměstnanců, ať už se to týká odmítnutí řetězení pracovních smluv, nebo omezení dohody o provedení práce na jednorázové úkony."

Ivana Břeňková,  foto: ČTK
Proti chystaným úsporným opatřením se ozvaly zdravotnické odbory. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce snížit o desetinu platové tarify a provést změnu v tarifních tabulkách. S tím ale odboráři zásadně nesouhlasí. Podle místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivany Břeňkové by snížení tarifů zasáhlo především zaměstnance s dlouholetou praxí.

"Zaměstnanci by měli pokles platových tarifů od deseti do čtyřiceti procent. Například sestra, která je zařazena v 10. platové třídě, by mohla přijít v prvním stupni, to znamená při praxi do jednoho roku, o 1590 korun. ale pokud má už praxi vyšší, tak až o 9600 korun."

Foto: Evropská komise
Snížení platů by podle odborů vedlo k tomu, že kvalifikovaní zdravotníci budou odcházet z oboru a zhorší se péče o pacienty. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera ale výši platů tarifní tabulky příliš neovlivňují. Platy jsou závislé hlavně na hospodaření nemocnic a platbách pojišťoven. Odboráři ve zdravotnictví jsou o plánovaných změnách s ministrem ochotni jednat. Pokud se ale nedohodnou, hrozí vyhlášením stávkové pohotovosti.