Pře o zákoník práce

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Když už má jít vláda kvůli zákoníku práce do střetu s odbory, tak ať to stojí za to, prohlásil premiér Petr Nečas poté, co za málo ambiciózní označil návrh zákona z pera ministra práce Jaromíra Drábka. Než se kabinet postaví před zaměstnavatele a odboráře, budou si věc ještě vyjasňovat koaliční strany.

Foto: Evropská komise
Občanský demokrat Petr Nečas byl do loňského května ministrem práce a sociálních věcí v Topolánkově vládě a sám připravil návrh zákoníku práce. V rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny premiér řekl, že nejlepší by bylo vrátit se právě k jeho variantě, která například zkracuje výpovědní lhůtu ze dvou na jeden měsíc, zatímco zkušební dobu prodlužuje ze tří na čtyři měsíce, ale v některých případech až na půl roku. I když i s touto verzí by se podle Nečase ještě mělo dále pracovat:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Tím neříkám, že tam musí být úplně všechno, co je připraveno. Objevily se i některé nové náměty, jako je třeba možnost zkrátit pracovní úvazky, je tady nutno zimplementovat některé nové směrnice Evropské unie, takže ne úplně to samozřejmě bude odpovídat tomu, co bylo zpracováno vloni na jaře."

Největší strašák Nečasova návrhu, výpověď bez udání důvodu, ale podle Nečase nikdy nebyla na pořadu dne, nikdy nebyla součástí tohoto návrhu a nikdy vládou předložena nebude. V Drábkově návrhu mu ale chybí podpora částečných pracovních úvazků a větší pružnosti pracovního trhu.

Jaromír Drábek
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se však hájí: "Koaliční shoda byla vyjádřena koaliční dohodou a pro mě je to základní dokument, z kterého vychází i programové prohlášení vlády. Tedy pro mě tím základním dokumentem, kterým se musím řídit jako ministr, je programové prohlášení vlády. A já podle tohoto programového prohlášení vlády budu postupovat."

Strana TOP 09 se v úterý postavila za svého ministra a její předsednictvo s odkazem na koaliční dohody zdůraznilo, že kvůli řádnému schválení státního rozpočtu je nutné, aby novela zákoníku práce nabyla účinnosti už od 1. ledna příštího roku. Úvaha premiéra Nečase totiž vedla k tomu, že se zákoníkem by se mělo důkladněji pracovat i za cenu pozdějšího schválení.

Zleva prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl,  premiér Petr Nečas a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil na briefingu po jednání tripartity,  foto: ČTK
ODS a TOP 09 tak budou muset nejprve dosáhnout vzájemné shody, aby mohli přijít s výsledkem před sociální partnery, kteří mají ke shodě více než daleko. Zaměstnavatelé jsou totiž pro razantnější změny podle Nečasova návrhu, říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl:

"Problém zákoníku práce je, že je nefunkční. A my máme dneska půl milionu nezaměstnaných a pouze zpružněním trhu práce budeme schopni dávat lidem práci. A budeme se vyhýbat tomu, že tady bude fungovat švarcsystém a stát bude přicházet o peníze na sociálním a zdravotním pojištění. Takže je to krok správným směrem, jakkoli chápu, že se to odborům nemusí líbit, tak to je jejich profesionální činnost."

Josef Středula
A odbory otevřeně varují před úvahami o změně zákoníku práce v duchu staršího, Nečasova návrhu. Pokud se k němu vláda přikloní, podle předsedy odborového svazu KOVO Josefa Středuly na sebe odpověď odborářů nenechá dlouho čekat:

"Nemyslím, že bych své členy naváděl k tomu, aby během několika týdnů byly nějaké velké protestní aktivity. My se budeme snažit samozřejmě s vládou domluvit. Ale jestliže to vláda bude chtít dělat tak, jak je momentálně mediálně naznačeno, to znamená že ten návrh zákoníku, který předložil pán ministr Drábek, je slabý a je potřeba silnější, tak v tom případě si myslím, že právě ti, kteří se vždycky chovali slušně, poctivě, kteří poctivě pracovali, tak ti se tentokrát budou opravdu vehementně bránit."