Nejvíc dostane přidáno ministerstvo práce a dopravy

Foto: Nátan Rusnok, Pixabay / CC0

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne růst platů ve veřejné sféře o tři procenta místo dosud navrhovaných dvou. Důvodem je vyšší odhad inflace. Schodek státního rozpočtu chce udržet na 40 miliardách korun. Ministerstva si vyjednala zvýšení výdajů o 17,7 miliardy korun. Nejvíc má přislíbeno resort práce a dopravy. Další půl miliarda půjde na digitalizaci.

Foto: Nátan Rusnok,  Pixabay / CC0
Odbory trvají na požadavku navýšení platů pro většinu pracovníků o osm procent, pro zdravotníky a neučitelské profese o deset procent a pro učitele o 15 procent. Podle svého předsedy Josefa Středuly chtějí s vládou dál vyjednávat.

"Není možné, aby hasiči nebo policisté od státu uslyšeli, přestože se dobře daří, že jim maximálně udrží kupní sílu jejich platu za rok 2019. My jsme připraveni na vyjednávání o výši platu na rok 2020."

O platech by měla 9. září jednat mimořádně i tripartita. Vyšší přidání bude prosazovat sociální demokracie i komunisté. Ti chtějí růst platů státních zaměstnanců o pět procent.

Ministryně financí Alena Schillerová potvrdila, že vládě dá návrh rozpočtu se 40 miliardovým schodkem. K jednání se sešla s vyjednavačkou KSČM Miloslavou Vostrou. Ta uvedla, že komunistům, kteří vládu tolerují, doporučí schodek 40 miliard, i když původně chtěli o deset miliard nižší.

O rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí se jednalo sedm hodin

Alena Schillerová  (Foto: ČT24)
Rozpočet podle ministryně financí obsahuje všechny vládní priority a nerezignuje ani na investice. Největší zvýšení rozpočtu skoro o 6 miliard korun si vyjednala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Původně však chtěla 12 miliard. První jednání trvalo pět hodin, potvrdila ministryně financí Alena Schillerová:

"Myslím, že pět hodin je jasným signálem, že jsme si nepovídaly o počasí. Probírali jsme to na té technické úrovni, položku po položce."

Další jednání trvalo dvě hodiny a kompromisem je 6 miliard. Zhruba třetina by z toho měla jít na sociální služby. Pět miliard navíc, získal ministr dopravy Vladimír Kremlík za hnutí ANO:

Učitelé by si měli platově polepšit,  foto: WikimediaImages,  Pixabay / CC0
"Paní ministryně si uvědomuje, že v době zpomalující se ekonomiky nelze neinvestovat do dopravní infrastruktury, nelze podseknout investice."

Peníze půjdou do státního fondu dopravní infrastruktury. Nejméně, o 200 milionů korun si polepšila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová za hnutí ANO. Podobnou částku dostane i ministerstvo zdravotnictví. Peníze půjdou hlavně na podporu míst, kde se vzdělávají mladí lékaři. Polepší si také učitelé, miliardu navíc na platy vyjednal ministr školství Robert Plaga za hnutí ANO.

Kabinet musí konečnou verzi státního rozpočtu předat Sněmovně do konce září. Není vyloučeno, že s ministryní financí bude ještě o rozpočtu ministerstva kultury jednat budoucí ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD).