Odbory chtějí bránit Zákoník práce všemi prostředky

Foto: Autor

Několik dní před volbami se na poslední schůzi sněmovny podařilo levici prosadit přijetí nového Zákoníku práce. Ten by měla začít platit od ledna příštího roku. Představitelé ODS naproti tomu slíbili, že v případě volebního vítězství zabrání tomu, aby pracovní kodex nabyl účinnosti. Českomoravská konfederace odborových svazů nyní hrozí, že použije všech prostředků k tomu, aby Zákoník práce uhájila. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Nový Zákoník práce má nahradit 40 let starý pracovní kodex. Jeho zastánci uvádějí, že jde o moderní normu, která umožňuje větší smluvní volnost ve vztazích zaměstnavatelů a zaměstnanců, ale zároveň zachovává nezbytnou úroveň ochrany zaměstnanců. Kritici z řad pravicových politiků a podnikatelů naopak varují, že Zákoník práce dává příliš velké pravomoci odborům a snižuje konkurenceschopnost firem. Odbory už v květnu pohrozily, že pokud nebude Zákoník práce přijat, může Česká republika zažít horký podzim. V podobném duchu se vyslovila odborová centrála minulý týden. To potvrdil i Josef Středula, předseda odborového svazu Kovo, který je nejsilnějším členem odborové konfederace.

"Pokud ODS s koaličními stranami sestaví vládu a bude chtít zrušit Zákoník práce, jsou prostředky odborů v tomto ohledu naprosto jasné. Začínají prohlášeními a končí samozřejmě stávkami. Jestliže tedy bude situace tak vážná, tak my využijeme celou tu škálu prostředků, které se nacházejí mezi těmi dvěma póly."

Odbory podle Středuly nepřipustí, aby se prosadily představy ODS a zaměstnavatelů o pracovním právu, kdy..

"Zaměstnavatel má absolutní právo nad zaměstnancem. Zaměstnanec nemá žádné právo a nemohl by se nějakého práva ani před soudy dovolat, což by bylo v příkrém rozporu s Ústavou České republiky. Je to například představa ODS o podání výpovědi bez uvedení důvodu."

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální problematiku a zdravotnictví za ODS Alena Páralová ale říká, že celá záležitost se dá řešit jednáním.

"Občanská demokratická strana před volbami skutečně deklarovala, že nový složitý Zákoník práce zastaví. Zatím ale nejsou uzavřena koaliční jednání. Ta ještě probíhají. Myslím, že bychom měli nechat jednání na tripartitu (vláda-zaměstnavatelé-odbory, pozn.ZV) a ne předem paralyzovat dohody někde na náměstích."

Foto: Autor

Odbory se prý siláckými prohlášeními snaží probíhající jednání ovlivňovat. Toto tvrzení Josef Středula odmítá.

"Ne, to je role politických stran. Dostali mandát od voličů. Když to řeknu lapidárně, ať se snaží!"

Na druhou stranu ale odbory nejsou ochotny přistoupit na nějaký kompromis, například na úpravu Zákoníku práce výměnou za slib, že do růstu mezd se výrazněji promítne hospodářský růst.

"V této věci nebudou odbory nějak smlouvat nebo kupčit. My prostě budeme prosazovat nový Zákoník práce. Myslím, že máme právo ho bránit před skutečnými nesmysly, které v evropském prostoru připravovala ODS."

Také šéf sociální demokracie Jiří Paroubek naznačil, že od nového Zákoníku práce jeho strana neustoupí, protože jde o programovou prioritu.