Odbory opět hrozí velkou demonstrací

Foto: Autor

Po roce opět hrozí demonstrace odborů kvůli novému Zákoníku práce. Ten schválili poslanci letos na jaře. Nyní se odborům nelíbí, že poslanci by měli na návrh vlády jednat o odložení platnosti novely. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Foto: Autor
Místopředseda vlády Petr Nečas uvádí, že nový Zákoník práce obsahuje více než 60 chybných míst, omylů a opomenutí. Ve svých důsledcích by na některé z těchto chyb mohli tvrdě doplatit právě zaměstnanci. Je to podle Nečase klasický legislativní zmetek. Debata by tedy měla být vedena o tom, zda pustit tuto legislativní normu do života, nebo ji nejdříve opravit. Odbory vidí naopak ve snaze o odložení platnosti novely první a rozhodující krok k jejímu zrušení a tím i k výraznému oslabení práv zaměstnanců. To potvrdil i Josef Středula, předseda největšího odborového svazu Kovo.

"My se to nejen domníváme, ale máme u sebe dokumenty, které deklarují snahu vlády nejen o její pouhé odložení, ale o zrušení a sloučení s Občanským zákoníkem."

Předseda největší odborové centrály Milan Štěch je přesvědčen, že bez Zákoníku práce bude v Česku "vítězit právo silnějšího" a na to by doplatily čtyři miliony zaměstnanců. Odborářům vadí, že kroky k tomu připravuje vláda, která je bez mandátu a v demisi. Chystají proto demonstraci na obranu novely. Loni, když se Zákoník práce teprve projednával, jich do Prahy přijelo na 30 tisíc. O možném počtu účastníků případné letošní demonstrace se zatím odborářští předáci nechtějí vyjadřovat. Josef Středula ale tvrdí, že by bylo lepší, kdyby se žádná demonstrace nemusela konat.

"To by ale samozřejmě muselo znamenat, že buď pan premiér nebo pan místopředseda vlády Nečas sdělí, že nebude předkládat tuto normu do Poslanecké sněmovny."

V pondělí ustavili odboráři krizový štáb. Se svoláním demonstrace souhlasili šéfové všech 33 svazů sdružených v Českomoravské konfederaci odborových svazů. Konfederace zároveň požaduje urychlené svolání tripartitních jednání vlády, odborů a zaměstnavatelů. Stejný požadavek vyslovil i šéf druhé odborové centrály - Asociace samostatných odborů - Bohumír Dufek. Místopředseda vlády Petr Nečas prohlásil, že nevidí důvod, proč odborům nevyjít vstříc. Na druhou stranu prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek prý postoj odborových svazů příliš nepochopil. Současný stav v pracovně právní oblasti i nový Zákoník práce nemotivují podnikatele k zaměstnávání a zaměstnance tím vlastně poškozují.

Místopředseda vlády Petr Nečas
"Nový zákoník práce bohužel nastavuje taková oprávnění pro odborové organizace, že se tím vytváří nevýhodná pozice pro zaměstnavatele. Těžko budou rozšiřovat své podnikatelské aktivity nabíráním dalších zaměstnanců, protože se jim to prostě nevyplatí."

Podnikatelé s demonstrací nesouhlasí. Podle Drábka jde o hysterickou a zcela zbytečnou reakci na zachování kodexu, který by neprospěl ani jedné straně. Odbory naproti tomu od začátku argumentují tím, že nový Zákoník práce je moderní, evropskou legislativní normou, která umožňuje větší smluvní volnost mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, ale zároveň zachovává nezbytnou úroveň ochrany zaměstnanců, kteří budou vždy v méně výhodném postavení než zaměstnavatelé. To si myslí i šéf svazu Kovo Josef Středula.

"Tato norma skutečně zavádí zcela nový princip, který dosud v českém pracovním právu nebyl, a to je: co není výslovně zakázáno, je povoleno. Od 1.1.2007 tedy bude konečně smluvní volnost, protože dosud byl Zákoník práce jedinou normou, která byla v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. A to se právě poslancům v minulém volebním období podařilo napravit. Odtud tedy plyne naše zásadní obrana Zákoníku práce."

O přesném datu případné demonstrace zatím odboráři nerozhodli. Zřejmě vyčkají až na mimořádné jednání tripartity, tedy zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů.