Jeden hot a druhý čehý

0:00
/
0:00

Bude stávka, kterou odbory vyhlásily na 8. prosince, zákonná? Premiér Petr Nečas si to tak úplně nemyslí, protože podle něj pro stávku nebyly splněny všechny podmínky. Odborová a sociálně demokratická protistrana samozřejmě zastává zcela opačný názor.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Premiér Nečas v České televizi ale současně řekl, že nechce dál zvyšovat politické nebo sociální napětí. Vláda podle něj bude dál jednat s odboráři i přes vyhlášení stávky. Petr Nečas je přesvědčen, že současné zákony nepřesně vymezují podmínky pro konání stávky, a proto by bylo dobré legislativu zpřesnit:

"Já jsem přesvědčený, že ta stávka nepřinese vůbec nic pozitivního této zemi. Je prostě realitou, že jedinou skutečností budou národohospodářské škody. Vláda opravdu nemůže ustoupit od požadavku snížit objem platů ve veřejném sektoru o deset procent, čili z tohoto pohledu to bude tak trošku stávka pro stávku, nebo stávka za každou cenu."

Opoziční ČSSD je naopak přesvědčena, že vláda selhala v jednání s odboráři. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka kritizoval chystané snižování platů státních zaměstnanců jako krok, který podle něj nepovede ke stabilizaci schodku veřejných rozpočtů. Podle něj vláda nevyslala žádný signál o tom, že by se chtěla dohodnout se zástupci zaměstnanců o kompromisu. Odmítl také, že by chystaná stávka znamenala pro stát výrazné hospodářské škody:

Jaroslav Zavadil
"V tuto chvíli nehrozí takové škody, které by opravňovaly nějakým způsobem tuto stávku omezovat či zakazovat. Navíc pokud si uvědomíte, že vládní škrty fakticky ochromují fungování státního aparátu, například policisté musí sedět na stanicích, protože nemají na benzín nebo na naftu, tak by bylo absurdní v tuto chvíli kritizovat stávkující."

Odboráři tvrdí, že vláda s nimi řádně nejedná. I proto budou podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila 8. prosince zavřené úřady, omezená péče ve zdravotnictví i školství:

"Školy budou stávkovat, ale budou stávkovat hlavně nepedagogičtí pracovníci a pedagogičtí je podpoří, protože také chtějí, aby děti do školy šly. Takže školy nebudou zavřené, co se týče učení, ale pokud se týká obsluhy, obědů a tak dále, jelikož se to týká nepedagogických pracovníků, tak ti stávkovat budou. A pokud jde o úřady, tak ty by samozřejmě stávkovat měly také. Měli by se k tomu přidat hasiči, policajti, ovšem demonstrativně, a pak i pracovníci v kulturních svazech."

Jaromír Drábek
Podle Jaroslava Zavadila stávku už nic neodvrátí. Odbory totiž nevěří, že by vláda ještě mohla změnit rozhodnutí o desetiprocentním snížení platů státních zaměstnanců či o dalších úsporných opatřeních.

Zákonnost stávky definované jako protestní zpochybnil také ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. V televizi Prima odboráře navíc napadl, že ke stávce hledají dodatečné důvody:

"Myslím si, že primární je rozhodnutí stávkovat, tedy protestovat. Důvody se hledají jaksi postupně. Minulý týden jsme se dozvěděli, že dalším důvodem jsou zdravotní záležitosti a situace ve zdravotnictví. To v té době, kdy centrála odborů rozhodovala o tom, zda stávka bude nebo ne, ještě téma nebylo. Myslím, že během následujících týdnů můžeme očekávat ještě další tři nebo čtyři témata."

Odboráři protestují proti snížení objemu peněz na platy ve veřejné sféře a především proti způsobu, jakým chce kabinet platy snižovat.