Odbory nesouhlasí a navrhnou jiný způsob úspor

Foto: ČTK

Odbory jednaly se zástupci vlády o snaze kabinetu snížit platy ve státní sféře. Schůzka nevedla k dohodě, obě strany nenašly vzájemně přijatelné řešení. Vláda trvá na šetření, odbory dál tvrdí, že šetřit by se mělo jinde než na mzdách. Nadále tak připravují demonstraci na 21. září.

Alena Vondrová
Změnu platových tarifů navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Zaměstnanci ve veřejné sféře by měli podle této předlohy jedinou tabulku místo dosavadních tří. Zrušil by se růst základní mzdy podle odpracované praxe, byl by ale větší prostor pro osobní příplatky. Odpadlo by vyšší hodnocení neuropsychicky náročné práce, jaké mají například lékaři. Odbory s takovým návrhem kategoricky nesouhlasí, potvrzuje předsedkyně odborů státní správy Alena Vondrová:

"Předložíme svoje návrhy řešení v rámci toho stávajícího systému. My jsme zásadně proti změně systému odměňování a usilujeme o to, aby zákoník práce nebyl novelizován, aby nebyl součástí těch zákonů, které jsou dávány do poslanecké sněmovny. Protože fakticky nemá žádný dopad na státní rozpočet."

Petr Nečas  (vlevo) a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Odboráři jsou připraveni předložit do několika dnů vlastní návrhy, které budou vycházet z nynějšího systému odměňování. Vláda však tvrdí předem, že z objemu úspor neustoupí. Premiér Petr Nečas řekl:

"My jsme korektně představitelům odborových svazů sdělili, že zkrácení objemu platů o deset platů opravdu není věc k jednání. Vláda od tohoto neustoupí za žádných okolností, ale to o čem jednáme, je způsob."

Zástupci zdravotnických odborů však tvrdí, že šetření v jejich rezortu by bylo možné docílit jinak než snížením platů. Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela se plýtvá zejména v lécích a ve stavebních a technologických zakázkách, zde by se dalo požadovaných 10 procent ušetřit:

Jaromír Drábek
"Jsem přesvědčen, že ano. Problém je jediný, že pro určité věci je potřeba změna legislativy. Protože se musí nastavit úplně jinak veřejné obchodní soutěže a podobně a to nevím, jak dlouho by trvalo. Ale jsem přesvědčen, že v tom objemu bychom se určitě pohybovali."

Ministr Jaromír Drábek připomíná, jaký je smysl změn v platových tabulkách:

"Úpravy tarifů jsou motivovány především tím, že je potřeba zvýšit efektivitu státní správy. Tam je prostě řada disproporcí, které je potřeba řešit. A to že se sníží poměr tarifní a netarifní složky, to je jen motivací k tomu, aby státní správa mohla nastoupit cestu k efektivnějšímu fungování."

Státní zaměstnanci vyjdou 21. září v Praze do ulic, potvrdila předsedkyně odborů státní správy Alena Vondrová:

"Demonstrací se musí vytvořit prostor pro všechny zaměstnance veřejných služeb a státní správy, aby se vyjádřili k návrhu pana ministra Drábka. Protože tento návrh sice půjde do vlády 8. září, nicméně jsme byli ujištěni, že se tam povede pouze politická diskuse, že se to neuzavře. A upozorňuji všechny zaměstnance, že stále je ve hře nový systém odměňování, se kterým my zásadně nesouhlasíme."

Po vládě budou jednání pokračovat na úrovni odborníků a v tripartitě.