Odbory vyhlásily stávku na 8. prosince

Foto: ČTK

Českou republiku čeká celodenní stávka na protest proti vládním úsporným opatřením. Českomoravské konfederace odborových svazů určila její datum na 8. prosince. Hlavním důvodem stávky je podle odborářských předáků záměr vlády snížit objem mzdových prostředků ve státní a veřejné správě o deset procent a především způsob, jakým chce kabinet Petra Nečase platy snižovat.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů  (ČMKOS) Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Státní zaměstnanci pojedou řečeno cyklistickou terminologií 2. etapu, neboť proti témuž již demonstrovali 21. září. Tehdy se jich do Prahy sjelo zhruba 40 tisíc. Názory na vyhlášení stávky se pochopitelně liší. Jedním z jejích zastánců je komentátor deníku Právo Martin Hekrdla.

"Samozřejmě s tou stávkou souhlasím, protože přerozdělování nákladů a zisků je stále nespravedlivé. Není důvod dělat rozdíl mezi státními zaměstnanci a pracovníky soukromého sektoru. Každý pokles mzdových prostředků ve veřejném sektoru okamžitě negativně ovlivní mzdy v sektoru soukromém. Ve všech vyspělých zemích jsou v čele stávek státní zaměstnanci a narozdíl od ČR se k nim ten soukromý sektor přidává. To jsme viděli nyní ve Francii, kde byli v ulicích zástupci obou sektorů."

Jiné stanovisko zastává komentátor MfD Martin Komárek, i když jednoznačně odmítá černobílé vidění tohoto problému.

Demonstrace státních zaměstnanců z 21. září,  foto: ČTK
"V tomto směru nebudu jednoznačný pravicový liberál. Státní zaměstnance chápu - tu situaci nezavinili, podle nich za to mohou politici a oni nechtějí být těmi, kteří to ponesou na bedrech. Připravené škrty navíc podle nich přesahují deklarovaných 10 %. Druhá věc ovšem je, že ve srovnání se zaměstnanci soukromého sektoru jsou státní zaměstnanci rozežraní. Zvykli si na slušné platy, jistoty a mnozí s prominutím i na úplatky. Bylo by na místě více skromnosti."

Odbory se také s vládou přou o způsob odměňování. Zatímco koalice navrhuje ústy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka tzv. pásmové odměňování, což stručně řečeno znamená, že by státní zaměstnanci byli spíše hodnoceni podle výkonu a kvality odvedené práce, odbory trvají na zachování tabulkových platů, které zohledňují výhradně odpracované roky. Podle Martina Hekrdly je názor odborů správný.

"Tabulkové odměňování je ve státním sektoru funkčnější. V soukromém sektoru můžete prudce spadnout, ale také se dostat rychle nahoru, pokud něco významného pro firmu uděláte. Ve státním sektoru tuto možnost lidé nemají. Mají relativně nízké mzdy, růst je velmi pozvolný a proto nechtějí ani žádné náhlé poklesy."

Jaromír Drábek
Martin Komárek se naopak přidává na stranu vlády.

"Pásmové odměňování je jednoznačně lepší. Chápu argumenty státních zaměstnanců např., že šéfové si tam natahají své oblíbence a ty dobře zaplatí - bohužel to je z našeho světa, to je reálné. Ale obecně vzato je tabulkové hodnocení krajně nespravedlivé, protože v něm nedokážete zaznamenat, jestli je někdo dobrý, pracovitý, lempl nebo má talent apod. To je špatně a tak myslím, že když státní zaměstnanci překonají svůj stereotyp a přejdou na pásmové ohodnocení, tak alespoň ti pracovitější z nich přijdou na to, že je to lepší."

Uvidíme, jaké případné změny v ohlášených vládních reformách, celodenní stávka přinese.