Ministr Drábek navrhl odborům nové řešení změn v odměňování

Foto: ČTK

Státní zaměstnanci mají strach, že plánované škrty v platech budou mít těžký dopad na rodinné rozpočty. To byl také důvod, proč jich přijelo demonstrovat do ulic Prahy na 40 tisíc. Zdá se však, že mezi odbory a ministrem práce a sociálních věcí by mohlo nastat příměří. Jaromír Drábek navrhl možné řešení změn v odměňování.

Jaromír Drábek
Ministr Drábek se s odbory sešel na již dříve plánované schůzce. A výsledek? Platové tarifní tabulky zaměstnanců veřejné sféry se možná pro příští rok měnit nebudou. Systém odměňování se asi změní až od roku 2012. Příští rok by se však měla rozšířit možnost odměňování, které umožňuje zvolit tarifní plat bez striktního dodržování počtu odpracovaných let. Ministr Drábek odmítl, že by ho ke kompromisu přiměla odborářská demonstrace.

"Jednání probíhají svým vlastním postupem a nemyslím si, že by byla ovlivněna tím, že se konala nebo nekonala nějaká demonstrace."

Také politoložka Vladimíra Dvořáková se v České televizi vyslovila pro promyšlené jednání v oblasti mzdových tarifů.

"Původní návrh, jak byl předložen panem ministrem, který zvýrazňuje úlohu nadřízeného, nakonec vede k úplně protichůdné logice než byla, to znamená vytvoření korupčního prostředí, protože toto není soukromý podnik, kde nadřízený ocení člověka skutečně podle toho, jaký má výkon, ale toto je státní správa, kde by měla být jistá nezávislost úředníků. Ale jak to nastavit, aby to nebylo jen tím, že si to člověk odsedí a automaticky mu stoupá plat, jak do toho dát zvyšování kvalifikace a jak určit kdo a kolik lidí zůstane ve státní správě. To je otázka, která vyžaduje mnohem hlubší promyšlení a ne jednoduché řešení."

K návrhu změn tarifních tabulek mají výhrady i jednotlivá ministerstva. Například ministr průmyslu Martin Kocourek nezpochybňuje, že by se tarify měly krátit, ale nelíbí se mu plošné krácení, které se dotkne i zaměstnanců s nejnižšími příjmy.

Ministr kultury Jiří Besser zase upozornil na to, že v praxi je nereálné, aby zaměstnavatelé rozdávali sto až dvousetprocentní příplatky, což má návrh umožnit. Sociální demokraté navrhují místo škrtů v platech zavést daňovou progresi, více zdanit hazard a zrušit stropy na sociální a zdravotní pojištění.

Faktem však je, že se většině státních zaměstnanců platy sníží. Vláda od snížení objemu platových prostředků ve veřejném sektoru o deset procent neuhne. Zatímco státním zaměstnancům platy klesnou, učitelé dostanou přidáno. I přesto se několik desítek školských odborářů připojilo k demonstraci.

"Je to paradox, oni protestovali proti tomu, že jim přidám peníze a to byla taková demonstrace, která ještě v historii republiky nebyla,"

Josef Dobeš
uvedl ministr školství Josef Dobeš. Podle předsedy sněmovního sociálního výboru Martina Vacka je politováníhodné, že ačkoliv většina společnosti dala ve volbách jasně najevo, že chce změny a úspory, odboráři protestují. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové, je to však signál vládě.

"Voliči mají právo dát signály vládě i průběhu jejího vládnutí a vláda tím není vázaná, ale ví, že není spokojenost a má se znovu zamyslet nad tím, jak situace vypadá a jak to bude řešit. Je potom jen na její zodpovědnosti, jak bude rozhodovat, ale tyto signály jsou podstatné v demokracii."