Odboráři demonstrovali za přijetí zákoníku práce

Foto: ČTK

V Praze o víkendu demonstrovaly desetitisíce odborářů z celé země. Důvodem byl zákoník práce, který už schválila vláda a prošel prvním čtením v poslanecké sněmovně. Odboráři však nedemonstrovali proti zákoníku, ale naopak za jeho přijetí. Nelíbí se jim totiž pozměňovací návrhy, které žádají zaměstnavatelé, občanští demokraté, lidovci a unionisté. Podle odborů by oslabily práva zaměstnanců. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Odboráři do Prahy přijeli několika stovkami autobusů. V záplavě vlajek se objevily transparenty například s nápisem Nevolnictví bylo zrušeno roku 1781. Ozýval se pískot, mnozí odboráři si na pomoc vzali trumpety. Přišli i představitelé vládní ČSSD, například europoslanec Richard Falbr, předseda sněmovny Lubomír Zaorálek nebo ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který návrh zákoníku vypracoval. Policisté odhadli počet demonstrantů na 25 tisíc, oni sami o 5 tisíc víc.

"Potvrdily se naše informace, že účast bude vysoká a je to doklad toho, že lidé chtějí bránit a brání zákoník práce a že jsou odhodlaní prosadit takový zákoník, který pro ně bude přínosem,"

uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Demonstranti si nejčastěji stěžovali na to, že pravicové strany usilují o zavedení kapitalismu v zemi na způsob 19. století. Někteří účastníci akce, hlavně mladí, však nebyli schopni odpovědět na otázku ČTK, proč vlastně demonstrují.

Foto: ČTK
O zákoník práce se zaměstnavatelé a odbory přou už dlouho. Zaměstnavatelé si myslí, že odborářům jsou zákoníkem svěřena nebývalá práva na ovlivňování chodu firem bez odpovědnosti a ohledu na podporu zaměstnanců. Odbory naopak tvrdí, že jejich práva jsou stejná jako v platném zákoníku. Zaměstnavatelé se obávají i toho, že návrh přináší omezení, která zkomplikují přijímání a propouštění zaměstnanců a v konečném důsledku zhorší situaci na pracovním trhu a zvýší nezaměstnanost. Podle ministerstva práce a sociálních věcí jsou ale tyto obavy liché a návrh pracovní trh naopak otevře.

Zástupci zaměstnavatelů považují demonstraci za ukázku manipulace s davem. Akci už dříve označili za zbytečnou, protože se KSČM s ČSSD dohodly, že návrh prosadí. Více prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Foto: ČTK
"Je docela pikantní uspořádat demonstraci za přijetí vládního návrhu nějakého zákona. Obvykle se demonstruje proti něčemu. Myslím si, že tady je potřeba zvážit nakolik ti lidé, kteří se demonstrace účastnili, si alespoň prolistovali ten návrh. Když si člověk prolistuje ten návrh zákona, zjistí, že má 390 paragrafů, zjistí, jak složitě je zákon napsán, zjistí, že není použitelný pro průměrného zaměstnance ani pro průměrného zaměstnavatele bez toho, aby si na to najímal právní experty, tak potom skutečně to lze chápat tak, že ta demonstrace byla účelové manipulování lidmi, kteří si ten zákon neprostudovali."

A jak se k návrhu zákona staví menší koaliční strany? Ty spolu s opoziční ODS chtějí na přání podnikatelů zcela uvolnit řetězení termínových smluv nebo zavést výpověď bez udání důvodu. Předseda koaličních lidovců Miroslav Kalousek nechce nikomu upírat právo demonstrovat, vysvětlil ale proč jsou změny v návrhu zákoníku práce podle něj nutné:

"My jsme se snažili vysvětlit, že ochrana zaměstnanců nám také leží na srdci, ale úctu k ústavě musíme mít všichni. A ta ustanovení jsou zjevně protiústavní. Demonstrovat proti ústavě je sice samozřejmě legitimní, ale já bych proti ústavě demonstrovat nechtěl."